Næringsliv

Miros: Verdensleder fra Asker

Ingeniørbedriften Miros surfer på bølgetoppene og satser på eksport.

Publisert Sist oppdatert

Askerbedriften ble grunnlagt av radareksperter for nesten 20 år siden. Bølgeradaren er mest kjent, men de ansatte utvikler i dag et bredt spekter av produkter som har med værsituasjonen og bølger å gjøre. Utstyr for å måle vind, temperatur, trykk, skyhøyde, sikt er på sortementslisten. Miros er spesielt god til å måle bølgehøyde, -retning og -periode (-avstand). Bedriften lager programvare og hardware. Noe produserer de selv, mens stadig mer settes ut til underleverandører.

- Vi har sjelden hatt så mye å gjøre som nå, sier administrerende direktør Erik Sandsdalen.

Teknologibedriften skal øke bemanningen fra 26 til 31 ansatte.

NYTTIG

Dataene fra Miros gir nøyaktig kunnskap om hvilken bølgebelastning oljeplattformer og skip utsettes for. Det ligger milliarder bare i materialbesparelser fordi man slipper å overdimensjonere konstruksjonene når man har fått en faktisk kunnskap om hvilke krefter som råder. Når en plattform er satt i drift, trenger den bølgedata i mange sammenhenger. Et helikopter kan ikke lande hvis plattformen svinger for mye. Ett supply-skip kan ikke legge inntil hvis bølgene er for røffe. Dataprogrammene til Miros legges som regel inn i kundenes egne systemer, slik at de slipper å ha egen skjermer og bokser for den informasjonen de trenger om naturdata.

FØRST I VERDEN

Miros markedsandel på 75 prosent for leveringer på faste installasjoner på norsk sokkel gjorde at salget svingte i takt med konjunkturene i Nordsjøen. Miros har derfor brukt de seneste årene til å etablere serviceavtaler med store oljeselskap som Statoil, Norsk Hydro og Shell for å gjøre selskapet mindre konjunkturutsatt. 20 prosent av omsetningen kommer nå fra service og vedlikehold på produktene de har levert. Oppgavene er alt fra vedlikehold til rapportering av en rekke data om vær- og bølgeforhold.

Bedriften beviser at enere kan komme fra små miljøer. Den vesle askerbedriften var den første i verden som klarte å fremskaffe informasjon om bølge- og sjøtilstand fra instrumenter om bord i fartøyer som er i fart. Nå har også et tysk firma fått godkjennelse for et system som gir tilsvarende data. Dermed er det to bedrifter i verden som tilbyr slike produkter. Produktet reduserer avhengigheten av offshore.

Alle skip er utsatt for skader på last og skrog, og har derfor nytte av opplysninger som gjør at skipperen kan ta sine forholdsregler. Miros samarbeider med Det Norske Veritas om å utvikle et overvåkningssystem for skrog.

NETTVERK

Miros selger seg inn til rederiene for å få produktene med i spesifikasjonen til skipene. Erik Sandsdalen regner med at bølgemålingsutstyret vil bli integrert i skipenes brosystemer i fremtiden.

De store systemhusene er en viktig salgskanal for Miros. Selskapet blir med på lasset når bedrifter som Aker Kværner, ABB og Siemens får relevante leveranser.

- Disse bedriftene kjenner oss godt og er trygge på det vi leverer, sier Sandsdalen.

Nettverk er svært viktig for bedriften som etter 20 år i bransjen nyter godt av å være kjent i flere miljøer. Sandsdalen regner med at leveransene til skip vil være like store som til offshorebransjen om fem år, og han håper at halvparten av salget er eksport.

Bedriften halte i land en 10 millioners kontrakt i Brasil i fjor, og én på fire i år. Det gir optimisme i et miljø som betrakter en kontrakt på 3-millioner som stor

Etter omsetningsvekst på 51 prosent i 2001, var fjoråret et hvileår. I 2003 peker det oppover igjen.

Millioner kroner
20022001Endr.
Omsetning28,131,8-11,6 %
Resultat før skatt2,73,6-16,7 %
Driftsresultat2,23,7-40,5 %

Powered by Labrador CMS