Næringsliv

Næringslivet tror på flere ansatte neste år

Nesten annenhver bedriftsleder tror på flere ansatte i egen bedrift neste år.

Publisert Sist oppdatert

42,7 prosent av næringslivslederne i Norge tror at bedriften vil øke bemanningen neste år. Det er en økning på 9,8 prosentpoeng fra forrige kvartal, kommer det fram i Norges Banks forventningsbarometer. Bare 13,8 prosent av lederne i næringslivet tror på færre ansatte i egen bedrift om ett år.

Samtidig forventer nær halvparten (44,4 prosent) av lederne at lønnsomheten i egen bedrift vil bli bedre i løpet av neste år. Det er en økning på 11,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Lønnsvekst

Partene i arbeidslivet har forventninger om en gjennomsnittlig lønnsøkning på 3,5 prosent neste år, en nedgang fra 3,6 prosent i tredje kvartal. Forventet årslønnsvekst om fem år gikk opp fra 3,8 prosent i tredje kvartal til 3,9 prosent i fjerde kvartal.

Et flertall i husholdningene, 56,8 prosent, forventer en renteøkning de neste 12 månedene. Samtidig forventer husholdningene at prisene skal stige med 3,2 prosent i løpet av det neste året. Dette er opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Rentemøtet

Norges Banks kvartalsvise forventningsundersøkelse omfatter spørsmål om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, representanter fra partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.

Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Banks retter sin pengepolitikk inn mot et mål om en gjennomsnittlig prisøkning på 2,5 prosent. Neste rentemøte er 15. desember. (©NTB)

Powered by Labrador CMS