Annonse
sykehuskorridor.jpg

NHO: Utbyttestopp vil gjøre at private kutter tilbud

De 5180 tilbudene fordeler seg slik: 1683 sykehjemsplasser, 3066 praktisk bistand-tilbud, 96 brukerstyrte personlige assistenter (BPA), og 66 omsorgsboliger med døgnbemanning. Til sammen utgjør dette 2,2 prosent av all eldreomsorg i norske kommuner, skriver Klassekampen.

Eldreomsorgen er konkurranseutsatt i ni kommuner hvis man ikke regner med brukerstyrte personlige assistenter. Kommunene som blir berørt hvis NHOs frykt slår til, vil være Oslo, Bergen, Asker, Bærum, Oppegård, Askøy, Ålesund, Os og Klæbu.

Hvis regjeringen forbyr utbytte, må disse kommunene enten drive de 5.180 plassene selv, eller gi oppgavene videre til stiftelser som ikke baserer seg på utbytte.

– Medlemmene våre er jo virksomheter. Ingen er interesserte i å drive dersom regjeringen stenger alle muligheter til å ta fortjeneste. Da blir det ingen marked igjen, sier Dag Ekelberg, næringspolitisk direktør i NHO Service.

NHO Service organiserer de 38 omsorgsselskapene som er aktive i Norge.

Det var tirsdag at helsepolitikerne Kjersti Toppe (Sp), Geir Ketil Hansen (SV) og Tore Hagebakken (Ap) åpnet for å forby utbytte og gevinst av videresalg i omsorgssektoren. Bakgrunnen for forslaget er de lovstridige arbeidskontraktene til Adecco, samt avsløringer om at flere av selskapene er registrerte i skatteparadiser, og at deler av overskuddet ender opp der.

 

Annonse
Annonse