Annonse
olsen_2010_5_cr.jpg
Sentralbanksjef Øystein Olsen vil at norske banker skal redusere utbyttet neste år.

Norske banker må stramme inn

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil at norske banker skal redusere utbyttet neste år, eller aller helst kutte det helt. Det skriver Dagens Næringsliv.

– I en krevende situasjon må bankene selv ta ansvar for å holde igjen utbyttebetalingene, sier Olsen.

Ønsker strengere krav

Norges Bank mener norske myndigheter bør vurdere å innføre et krav om kjernekapitaldekning på samme nivå som Sverige, på minimum 10 prosent fra og med 2013 og 15 prosent fra og med 2015.

Mange norske banker trenger større likividitet og kapitaldekning. Nylig gjennomførte Norges Bank en såkalt stresstest for norske banker. Her var det regnet inn hva kapitaldekningen vil bli dersom en rekke indikatorer som oljepris, boligpriser og europeisk BNP faller.

– Testen viser at enkelte banker havner under de kommende miniumumskravene i det verste scenarioet. Vår tolkning er at alle de store bankene må bygge buffere for å stå rustet om en ekstrem situasjon oppstår, sier direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank, Birger Vikøren, til Finansavisen.

Akutt i Europa

I Europa er krisen akutt i mange land. Mange europeiske banker blir stadig mer avhengige av penger fra den europiesiske sentralbanken (ECB) for å holde hjulene i gang.Investorene har liten tillit til bankene og skygger unna, skriver DN.

I Irland har man kommet seg gjennom den verste krisen foreløpig. Likevel er det svært vanskelig for små og mellomstore bedrifter å få lån i bankene, sier Mark Fielding, direktør i Irish Small and Medium Enterprises Association til DN.

– Bankene må tenken på sin egen balanse, og de vil ikke ha mange små og mellomstore på kundesiden.Da er det bedre med store selskaper, sier han.

Annonse
Annonse