Næringsliv

Ola Borten Moe vil ha billigere strøm

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) går inn for lavere strømpriser. Det vil han gjøre ved å bygge ut store mengder kraft i Norge og Sverige, og samtidig holde igjen på bygging av kabler til utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Han mener denne oppskriften vil gi kraftoverskudd og lavere priser.

– Jeg håper strømoverskuddet går opp og prisene ned. Forbrukerne skal finansiere en storstilt utbygging av fornybar kraft. Da er det rimelig at de får tilbake noe av pengene i form av lavere priser, sier Moe til Dagens Næringsliv.

Han har lenge vært kritisk til bygging av kabler til utlandet. Statnett planlegger fem slike kabler.

– Vi bør holde igjen. Men det vil avhenge av forbruksutviklingen og nedbørssituasjonen. I tillegg kan det komme forhold vi ikke kjenner i dag, for eksempel at kjernekraft blir like vanskelig i Sverige som det nå er i Tyskland. Det kan endre situasjonen, sier Moe.

Han vil nå sørge for å gjennomføre avtalen om grønne sertifikater med Sverige. Avtalen skal finansiere bygging av 26,4 TWh fornybar kraft i Sverige og Norge innen 2020.

– Vi skal bygge ut kraft tilsvarende 44 Alta-kraftverk. Det betyr ett slikt kraftverk hver tredje måned fram til 2020. Hele landet skal tas i bruk. Vi må tåle både nett- og kraftutbygging hvis vi skal få til dette, sier Moe. (©NTB)

Powered by Labrador CMS