Næringsliv

ØR 100: Norsk Hydro vokste mest

Norske Hydro økte inntektene med 10 milliarder kroner fra 2001 til 2002. Denne veksten kan ingen andre selskaper matche.

Publisert Sist oppdatert

I prosent er veksten mindre imponerende, 6,2 prosent. Hydro har kjøpt seg størrelse. Veksten skyldes i sin helhet Hydro Aluminiums oppkjøp av det tyske aluminiumselskapet VAW og franske Technal. Det gjorde Hydro Aluminium 23 prosent større. Den organiske veksten til konsernet Hydro var negativ. Alle tre virksomhetsområder, aluminium, gjødsel og olje/gass, hadde lavere priser i 2002 sammenlignet med året før, ifølge informasjonsdirektør Tor Steinum, som opplyser at omsetningen økte i volum på alle tre hovedområder.

NUMMER 1

Oppkjøpene var ledd i en strategi for å gi Hydro en ny og sterkere rolle i det globale markedet for aluminium og aluminiumprodukter. De har gjort Hydro til det største integrerte aluminiumselskapet i Europa og et av verdens tre ledende integrerte aluminiumselskaper. Hydro Aluminium har 32.000 ansatte, og er markedsleder i metallprodukter og profiler og har en sterk stilling innenfor valsede produkter. Aluminiumsmarkedene er fremdeles svake med press på marginene for bearbeide produkter. Egenproduksjon var 1.253.000 tonn primæraluminium i fjor. I tillegg sto selskapet for en betydelig handel med aluminium som var produsert av andre. Nesten alt Hydro Aluminium produserer er foredlet, en god del av det er høyteknologi, blant annet produktene til bil, som støtfangersystemer, varmevekslere, motorblokker og topplokk. Hydro er sannsynligvis verdens største produsent av byggesystemer (vinterhager, verandaer, vinduskarmer, dører, fasadesystemer m.m.). Dette selges som merkevarer i europeiske land. (Technal i Frankrike, Winco i Tyskland og Domal i Italia). Selskapet er også en av verdens største produsenter av aluminiumsfolie. Den juicen du drikker er høyst sannsynlig oppbevart innenfor en snau millimeter tykk folie fra Hydro.

Produksjonen foregår i mange land. I tillegg moderniserer og utvider selskapet aluminiumproduksjonen på Sunndalsøra, et av fire heleide produksjonssteder for metall i Norge, bygger nye omsmelteverk i Europa og USA, utvider aluminakapasiteten ved Alunorte i Brasil og produksjonskapasiteten for bildeler. Hydro aluminium produserte for over 60 milliarder kroner i fjor. Omtrent 10 milliarder av dette var til bilbransjen, og rundt 14 milliarder var byggesystemer, ifølge informasjonssjef Thomas Knutzen.

Hydro Agri verdens største leverandør av mineralgjødsel, og det eneste gjødselselskapet som er godt representert i alle deler av verden. Markedsandelen på verdensbasis er seks prosent. Vekststrategien går ut på å utnytte Hydro Agris ledende posisjon innenfor kjerneområder som ammoniakk, nitrogengjødsel og balansert gjødsling i utvalgte markeder rundt i verden. Selskapet prøver å finne en god balanse mellom egenproduksjon og tilgang til produkter gjennom deleide anlegg og strategiske forsyningskontrakter. Den europeiske virksomheten har vært gjennom omfattende omorganiseringer de siste årene. I tillegg til plantenæring markedsfører Hydro Agri industrigasser og nitrogenkjemikalier, for det meste i form av oppgraderte produkter fra gjødselfabrikkene. Markedsforholdene for Agri er blitt bedre, men Hydro klager over høye energikostnader og negative valutaeffekter.

OLJE- OG GASS

Hydro Olje og Energi har operatøransvaret for 12 olje- og gassplattformer på 11 felt på norsk sokkel med en samlet produksjon på om lag 800.000 fat oljeekvivalenter i døgnet. Hydros oljeproduksjon utenfor kontinentalsokkelen økte i løpet av 2002, og er nå oppe i 10 prosent. Veksten skyldes først og fremst produksjonsstart på Girassol-feltet i Angola og i Canada. Ellers produserer Hydro olje i Libya og Russland. Selskapet fremhever selv sin kompetanse på undervannsutbygginger i Nordsjøen, og sier at den er avgjørende for satsingen internasjonalt. Også i Norge økte olje- og gassproduksjonen.

Aluminiumsdivisjon hadde høyest driftsinntekter (65,1 mrd. kroner ) i 2002 foran Olje og Energis 51,7 milliarder. Hydro Agri nådde 33,3 milliarder, mens resten av Hydros virksomheter nådde 21,7 milliarder.

Norsk Hydro
Millioner kroner20022001Endr
Omsetning:162 936152 8356,20 %
Driftsresultat:19 84721 083-6,20 %
Resultat før skatt:22 02821 4652,60 %

Powered by Labrador CMS