Annonse

Reiseliv - Nettverk av god smak

33 serveringssteder i Nord-Norge har gått sammen i nettverket Arktisk Meny. De er lokalisert fra Mosjøen i Sør, via Svalbard, til Kirkenes i nordøst. Fellesnevneren er matretter basert på nordnorske råvarer. Bedriftene skal utveksle erfaring og samarbeide når det gjelder markedsføring og anskaffelse av råvarer.

Det dreier seg om mer enn smak av sei, torsk, laks og annen sjømat. Reinsdyr, lammekjøtt, vilt, skogsfugl, bær og sopp er nordnorske delikatesser. Finnmark har flere bærskatter enn multer. De små, svarte kreklingbærene plukkes i Porsanger, og blir til krøkkebærvin. Den friske aperitiffen fra Finnmark er i ferd med å få en plass i restaurantene i Nord-Norge. Den serveres gjerne kald i champagneglass, blandet med musserende vin.
GUIDE
For tiden legger Arktisk Meny siste hånd på en reiseguide som skal vise veien til de 33 stedene. Det er 96 sider om matkultur og presentasjon av de 33 spisestedene, som er alt fra veikroer til mer eksklusive restauranter. Guiden som vil være tilgjengelig i alle turistkontorer i Nord-Norge, vil også lagt ut på Internett.

De siste månedene har 50 ansatte deltatt i kokkefaglige samlinger sammen med blant annet medlemmer av det norske kokkelandslaget. Her har de skolert seg på matkultur, tradisjonell mat og hvordan norsk mat kan tilberedes slik at den faller inn i internasjonale trender.

Prosjektleder Anne Grete Johansen sier at Arktisk Meny skal fremstå som ett merke for gjestene. Merkede retter på restaurantenes menyer garanterer nordnorske råvarer. Maten skal enten være trendy fremstilt eller laget på tradisjonell nordnorsk måte. Det siste gir nok de største individuelle forskjellene.
LANSERING
Så hvis du er nysgjerrig på hva en gourmetrestaurant og en veikro har felles, er det bare å prøve. Det umiskjennelig nordnorske skal være til stede i alt fra «mors gryter» til de mest raffinerte rettene, hvis spisestedene holder det de lover. 1. juni lanseres konseptet. Johansen sier at den langsomme veksten i det kjølige arktiske klima gir råvarene en egen kvalitet og smak. Vekstvilkårene er spesielle på grunn av en kort sesong, men med lys 24 timer i døgnet.

Meny skal ikke bare være velsmakende, den skal også ta vare på kulturen og historien bak det kulinariske. Så spis og lær. Prosjektet finansieres av Landsdelsutvalget i Nord-Norge, og med egeninnsats fra bedriftene. Planen er at prosjektet etter hvert skal bli en stiftelse eller et aksjeselskap, men det skal forbli et nettverk, ikke en kjede. Flere av bedriftene i samarbeidet er med i restaurantkjeder. Når sommeren er over, vet de om friske råstoffer og friskt samarbeid ga resultater.

Annonse
Annonse