Annonse

Spansk storm ble vindstille

Stormen ble til vindstille. Selvaag Gruppen er det eneste norske selskapet som bygger i Spania. Selskapet har funnet seg en nisje.

Etter tre år med planlegging, markedsundersøkelser og byråkratbesøk holdt den norske storentreprenøren sitt første salgsmøte 29. april i Alfaz del Pi på Costa Blanca, som er den spanske kommunen som huser flest nordmenn. Salgsmøte i Oslo skal holdes 12. mai.

- Vi hadde håpet på 100 fremmøtte, 200 kom, sier Rune E. Gustavsen, som er Selvaag Gruppens direktør for forretningsutvikling og ansvarlig for det spanske prosjektet.

- Det er ikke aktuelt for oss å satse på rene feriehus. Det er det for mange som driver med, sier Gustavsen.

Selvaag Gruppen selger «livet ut» boliger. Halvparten av kundene skal være nordmenn som allerede bor i Spania.

LIVET UT

Selvaags første utbyggingsfelt er ved byggestart og skal bestå av 153 leiligheter pluss gjesteleiligheter. Boligene blir delt opp i fire nivåer ut fra hva man trenger av pleie. Det første nivået er for personer som klarer seg på egen hånd. Det fjerde er for personer som har behov for heldøgns pleie. Opplegget er unikt, ifølge Gustavsen.

Boligfeltet vil også få et aktivitetssenter med fysioterapeuter, ergoterapeuter, fotpleiere, leger og tannleger. Beboerne vil få en restaurant de kan frekventere og et minimarked. Selvaag Gruppen har etablert et spansk datterselskap, Nordic Residential, der Selvaag eier 50 prosent, mens en spansk bank og et spansk firma som skal levere omsorgstjenester har 25 prosent hver. Siden bare syv prosent av de norske som holder til i Spania snakker spansk, vil omsorgspersoner som har direkte pasientbehandling snakke et skandinavisk språk.

Leilighetene er tre og to roms, og prisen ligger fra 110.000 til 200.000 euro (ca. 850.000 - 1,6 mill. kroner).

KREVENDE

Gustavsen forklarer fraværet av andre norske entreprenører med at det koster mange millioner kroner å drive utviklingsarbeid i Spania.

- Når du går inn i et nytt land, må du enten gjøre det, eller så gjør du det ikke, sier han, og avviser med den uttalelsen at det går an å satse halvhjertet.

Nordmannen Helge Viste har fullført et boligprosjekt for nordmenn i Alfaz del Pi, men han opererer bare i Spania og er ikke et norsk selskap. Hans prosjekt går under navnet 50+. Boligene er delvis solgt og delvis til utleie. Viste samarbeider med Bergen Boligbyggelag. Opplegget er en lettversjon av det Selvaag tilbyr.

SOLBO

Ellers er det Solbo som driver boligprosjektene på vegne av norske boligbyggelag. Firmaet holder seg imidlertid til spanske entreprenører.

- Vi kvalitetssikrer kontraktene, utbyggerne og byggene, sier Solbos leder, Thorstein Wangen.

Solbo representerer ingen tung satsing. Det er to personer i administrasjonen. Wangen snakker spansk, og mener det er en nødvendighet å kunne språket og kulturen hvis man skal få ordentlig innpass.

- Det nytter ikke å basere seg på engelsk og jobbe fra Norge, sier han.

Solbo har solgt 50 leiligheter i de to årene virksomheten har eksistert, og tilbyr nå leiligheter på tre forskjellige steder på den rimelige delen av Costa Blanca.

- Vi er i en begynnerfase og merker stor pågang, sier Wangen.

Utover dette har Bærum kommune en rehabiliteringssenter i Spania. Det samme har Betanien i samarbeid med Bergen kommune. Bodø BBL og OBOS har valgt å satse på Portugal. Administrerende direktør Martin Mæland i OBOS synes det var mer betryggende å samarbeide med boligkooperasjonen i Portugal.

- Det er så mange som har brent seg i Spania, sier Mæland, som opplyser at de kommer til å tilby Selvaag Gruppens leiligheter til sine medlemmer. Gustavsen og Wangen tror begge at prisene vil fortsette å stige, selv om tempoet har avtatt. Selvaag Gruppen har opsjon på kjøp av ytterligere 33 mål i Alfaz del Pi. Der kan det bygges 200 leiligheter.

Annonse
Annonse