Annonse
helge_lund__fot.jpg

Statoil forsikrer seg mot lave oljepriser

Konsernsjef Helge Lund i Statoil sier til DN.no at hele oljeproduksjonen for i år er sikret i et marked som er veldig bra, til en meget fornuftig kostnad. Selv om det er første gang Statoil har inngått en så omfattende prissikring, er nyheten bare så vidt nevnt på side 35 i Statoils presentasjonsmateriale.

– Vi tror ikke at prisen vil falle under det, men hvis den gjør det får vi likevel 70 dollar per fat for det vi selger, sier Lund.

Finanskrisen har vist hvor utsatt oljeprisen er. Fra sommer til jul 2008 raste oljeprisen fra 146 til under 37 dollar fatet.

Lund understreker at Statoil fremdeles vil få glede av høye oljepriser, om det skulle bli en realitet.

– Vi gir ikke bort noe oppside, sier han.

Produksjonsnedgang

Statoil fortsetter å levere gode økonomiske resultater og høy kontantstrøm. Produksjonsvolumene var imidlertid lavere enn forventet i andre halvdel av 2010 på grunn av omfattende vedlikehold, spesielle driftsmessige forhold og reduserte produksjonstillatelser. Nedstengning av rundt 50 brønner på Gullfaks-feltet får mye av skylden.

Statoil hadde et driftsresultatet for fjerde kvartal i fjor på 42,8 milliarder kroner, mot 33,5 milliarder kroner i tilsvarende periode året før. Driftsresultatet for 2010 var på 137,2 milliarder kroner, sammenlignet med 121,6 milliarder kroner i 2009. Økningen skyldes stigning i oljeprisene. Gjennomsnittlige væskepriser målt i norske kroner økte med 23 prosent og gjennomsnittlige gasspriser økte med 17 prosent.

På Oslo Børs ble Statoil-resultatet ikke tatt så godt imot. Statoil-aksjen gikk ned hele 3,16 prosent onsdag.

Naturlig

Samlet egenproduksjon i fjerde kvartal var 1,945 millioner fat oljeekvivalenter (foe) per dag, sammenlignet med 2,057 millioner foe per dag i fjerde kvartal 2009. For hele 2010 endte egenproduksjonen på 1,888 millioner foe per dag, en nedgang på 4 prosent fra året før. Selskapet peker på at dette hovedsakelig skyldes naturlig produksjonsnedgang, ulike driftsmessige forhold, og høyere vedlikeholdsaktivitet.

– Vi er i posisjon til å levere en produksjonsvekst på omkring 3 prosent per år fra 2010 til 2012. Begrensninger i tildelte produksjonstillatelser og midlertidige driftsmessige forhold på Gullfaks vil imidlertid medføre at denne veksten ikke vil være lineær. Vi forventer at produksjonen i 2011 vil være omtrent på omtrent samme nivå eller noe lavere enn i 2010, sier Lund.

Omsetningen var på 143,3 milliarder kroner i fjerde kvartal mot 124,4 milliarder kroner for samme periode i fjor. Styret foreslår et utbytte på 6,25 kroner per aksje for 2010. (©NTB)

 

Annonse
Annonse