Næringsliv

Store lederlønner for statens regning

Gunstige skatteregler gjør at antallet små oljeselskap som driver leting på norsk sokkel nærmest har eksplodert. Disse «oljemyggene» får 78 prosent av sine letekostnader dekket av staten, og for disse pengene betaler en del av dem eventyrlige lederlønner.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringsliv utnevner Nancy Fay Foster i Nexen til den desiderte lønnsvinneren i denne gruppen. Hun tjente 14,4 millioner kroner i 2009. Det fikk hun fra et selskap som hadde null i driftsinntekter, men som fikk 174 millioner refundert av den norske stat. Foster tjente med dette bare 300.000 kroner mindre enn statoilsjef Helge Lund.

De neste på listen er Bård Johansen og Lars Thorrud som begge jobber i Det norske oljeselskap, tidligere Aker Exploration, og som tjente 9,8 millioner hver.

DN lister opp 40 «mygger» som alle var uten driftsinntekter, og mer enn halvparten av dem betalte sine toppledere tre millioner kroner eller mer i årslønn.

Skatteordningen ble innført i 2004. Eksperter frykter nå at det er blitt så lønnsomt å lete etter olje at det går ut over viljen til å utnytte kjente funn.

Powered by Labrador CMS