nyheter

Regjeringen er for optimistisk med tanke på utviklingen i norsk økonomi neste år, mener NHO. Her finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

NHO: Regjeringen for optimistisk

NHO mener statsbudsjettet tegner et for positivt bilde av utviklingen i norsk økonomi. Regjeringens vekstanslag er høyere enn prognosene til Norges Bank og SSB.

Publisert Sist oppdatert

– Vi tror regjeringen er litt for optimistisk med tanke på utviklingen i norsk økonomi til neste år. Vekstanslaget i statsbudsjettet er for sterkt, ikke minst når det gjelder nye investeringer, sier NHO-sjef John G. Bernander til NTB.

Ifølge Bernander mangler budsjettet grep som rettferdiggjør et høyere vekstanslag enn andre aktører opererer med.

– Regjeringen legger opp til en kraftig vekst i investeringene, men vi ser ikke hvor denne veksten skal komme fra. De fleste av våre medlemsbedrifter anslår at investeringene for neste år vil ligge flatt eller gå noe ned, sier Bernander.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) framholder overfor NTB at det nødvendigvis er vanskelig å treffe blink med prognoser, spesielt når man sikter langt fram i tid. Men han går god for framtidsutsiktene regjeringen legger til grunn for politikk og pengebruk neste år.

– Vi har en god tradisjon for avpolitisering av prognoser i Norge. Det betyr at våre prognoser er utarbeider på beste faglige skjønn, sier han.

Ligger høyt

I regjeringens forslag til statsbudsjett anslås en vekst på 3,1 prosent i BNP for Fastlands-Norge i 2011. Anslagene er markant høyere enn utsiktene for 2010, hvor regjeringen regner med at tilsvarende tall vil ligge på henholdsvis 0,5 og 1,7 prosent.

I nasjonalbudsjettet for 2011 har Finansdepartementet en oppstilling av hva andre aktører tror om veksten i norsk økonomi til neste år. Av totalt elleve anslag er det bare First Securities som har et mer optimistisk utsyn enn regjeringen, med et vekstanslag på 3,5 i bruttonasjonalprodukt for fastlandet.

Til sammenligning opererer Statistisk sentralbyrå og Norges Bank med vekstanslag på henholdsvis 2,9 og 2,75 prosent. Mens NHO anslår 2,5 prosent, Nordea 2,3 og Handelsbanken 1,9, tror LO på en vekst på 3 prosent neste år.

Noe av grunnen til at prognosene spriker, er tidspunktet de ble utarbeidet på. Handelsbanken kom for eksempel med sitt anslag i april, Norges Bank i juni og SSB i august.

– Finansdepartementets bilde av utviklingen i norsk økonomi er litt mer optimistisk enn vårt, men det har gått halvannen måned siden vårt anslag og forskjellene er ikke store, sier SSB-forsker Torbjørn Eika til NTB.

Økt oljepengebruk?

Dersom Finansdepartementets vekstanslag viser seg å være for optimistisk, kan regjeringen komme til å måtte kutte utgifter eller bruke flere oljekroner enn forutsatt.

– Man kan mene at regjeringens anslag for den strukturelle delen av inntektene er for høy. Da vil i så fall oljepengebruken overstige de 7,4 milliarder kronene regjeringen bruker utover 4-prosentbanen i handlingsregelen. Men jeg har ikke veldig stor tro på at dette er tilfellet, sier Eika.

Han understreker at om den økonomiske situasjonen over hele linjen skulle bli svakere enn forutsatt, vil det oljekorrigerte underskuddet i statsbudsjettet bli større.

– Den faktiske oljepengebruken vil da bli høyere, men avstanden til handlingsregelen trenger ikke endres. De reduserte inntektene kan nemlig defineres å skyldes svakere konjunkturer, sier Eika. (©NTB)

Powered by Labrador CMS