– Fagforeningsstøtte et demokratisk problem

Publisert: 22. juni 2011 kl 15.08
Oppdatert: 22. juni 2011 kl 15.07
Representantskapet i Fellesforbundet har vedtatt å gi 1,21 millioner kroner til Arbeiderpartiet, 220.000 kroner til Sosialistisk Venstreparti og 110.000 kroner til Senterpartiet.


– Ikke korrupsjon

– Det er oppsiktsvekkende at fagforeninger gir økonomisk støtte til partiers valgkamp samtidig som de kommer med politiske krav. De får betalt for den støtten de bidrar med. Det er uheldig for demokratiet, sa Skei Grande på Venstres sommerpressekonferanse onsdag.

Hun ville imidlertid ikke gå så langt som å kalle det korrupsjon fordi støtten skjer i full åpenhet.

I det enstemmige vedtaket fra Fellesforbundets representantskap heter det at den rødgrønne regjeringen har lagt til rette for at kommunene skal spille en mer aktiv rolle når det blant annet gjelder arbeidet mot sosial dumping og for å trygge velferden, og at det derfor er viktig å få inn politikere som kan fortsette dette arbeidet.

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, mener at støtten gjør det vanskelig å forholde seg til Ap i kommunestyrene fordi man ikke vet om partiet stemmer for hva det selv mener er riktig, eller om de stemmer slik fagforeningene ønsker.


– Regjering uten visjoner

Saken fortsetter under annonsen
Skei Grande benyttet anledningen til å ta nok et oppgjør med regjeringen som hun mener er viljeløs og uten visjoner. Hun påsto at regjeringen bare lever videre på det andre har skapt tidligere.

– Det som preger regjeringen er en ekstrem viljeløshet. Den har ingen prosjekter slik at det nesten ikke kommer noen saker til Stortinget, hevdet Skei Grande.

Venstres første nestleder, Helge Solum Larsen, fryktet at regjeringen er i ferd med å gå fra klimaforliket der det heter at en betydelig del av klimagassreduksjonen skal tas hjemme.

– Vi ser nå det høyeste utslippet av CO2 siden vi begynte å måle i 1973. Norge er reelt sett blitt en miljøsinke. Dette må vi bruke kommunevalget til å gjøre noe med, sa han.

Håper på 6 prosent

I 2007 gjorde Venstre sitt beste kommunevalg siden 1971 med en oppslutning på 5,9 prosent. I år håper partilederen å se 6-tallet.

Ved stortingsvalget i 2009 oppnådde partiet bare 3,9 prosent. Gjennomsnittsoppslutningen på meningsmålingene i mai kom opp i 5,2 prosent.
– Vi vil også ha veldig mange flere ordførere enn de 13 vi fikk sist, sa Skei Grande.
Saken fortsetter under annonsen

Hun slo nok en gang ettertrykkelig fast at det er helt utenkelig at Venstre kommer til å støtte tidligere Frp-leder Carl I. Hagen som ny ordfører i Oslo. Når ikke partiets egen kandidat Odd Einar Dørum opp, er Høyres Fabian Stang Venstres mann. (©NTB)