Samfunn

– Gjør seg til martyr

Kirkens konservative mørkemenn er ikke i ferd med å befeste sine posisjoner, slik Einar Gelius argumenterte med ved sin avskjed, mener religionsprofessor Dag Øistein Endsjø.

Publisert Sist oppdatert

– Det er et originalt forsøk på å rettferdiggjøre seg selv. Han er liberal, men det er han ikke alene om. Kirken renner jo nesten over med andre liberale, sier Endsjø til VG.

Men han mener kirken gjorde det vanskelig for seg selv ved å fokusere så mye på Gelius nye bok, Sex i Bibelen, i stedet for år kvitte seg med ham etter hans rituelle begravelse av fotballklubben Lyn.

– Den saken var mye mer problematisk. Einar Gelius gjør seg selv til en martyr som den siste liberaler. Det er en påstand som mange i kirken vil mene er lite korrekt, fortsetter Endsjø.

– Undersøkelser som er gjort blant kirkemedlemmer og de som identifiserer seg sterkt med kirken, viser at de endrer oppfatning i moralspørsmål i samme retning som resten av befolkningen, men det skjer med en viss forsinkelse, sier professor Ulla Schmidt ved Stiftelsen Kirkeforskning, og mener kirken har blitt betydelig mer liberal.

Gelius selv vil ikke ta opp noen verbal kamp med religionsforskerne, skriver VG.

Powered by Labrador CMS