– Regjeringen sier nei til konsekvensutredning

Publisert: 11. mars 2011 kl 08.11
Oppdatert: 11. mars 2011 kl 08.05

Løsningen på en av de vanskeligste konfliktsakene internt i den rødgrønne regjeringen er ifølge NRK at det ikke blir noen konsekvensutredning i løpet av inneværende stortingsperiode. Også Dagbladet og VG Nett skriver at de har kilder som sier at regjeringen sier nei til konsekvensutredning i Lofoten.

For de to minste partiene er dette en viktig politisk seier. Det var spekulasjoner om hvorvidt SV ville trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet sto på sitt standpunkt om en utredning.

Med kompromisset som ble klart torsdag kveld, er en av de mest langdryge og betente stridssakene i den rødgrønne regjeringens levetid nådd sitt klimaks.

– Seier for SV

Høyres energipolitiske talsperson Siri A. Meling, som også er fungerende leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier til NTB at Ap ofrer arbeidsplasser i Nord-Norge.

– Det mest skuffende er at Ap lar SV styre energipolitikken. Konsekvensene er at arbeidsplasser i Nord-Norge ofres og at utviklingen av Norge som energileverandør svekkes, sier Meling.

Hun sier at kompromisset ikke kom som noen stor overraskelse etter gruppemøtet i Arbeiderpartiet onsdag.

Saken fortsetter under annonsen

– Å sende statsminister Jens Stoltenberg i forhandlinger uten mandat med to partier som har stilt ultimatum, var det samme som å gi opp konsekvensutredning nå. Jeg regner med at også mange internt i Ap og blant partiets støttespillere i LO og i Nord-Norge er svært skuffet over dette, sier Meling.

Historisk vedtak

Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge sier at regjeringens vedtak er historisk.

– Regjeringen med statsminister Stoltenberg og miljøvernminister Erik Solheim får uvanlig og fortjent ros fra WWF. Dette er i virkeligheten et veiskille. For første gang har de mektige oljeinteressene blitt slått tilbake i en sak som har absolutt topp prioritet for dem, sier Hansson til NTB.

– Nå får vi et bedre beslutningsgrunnlag for å velge mellom bærekraftig og fossil utvikling i nord. Det er all grunn til å gratulere regjeringen, sier Hansson.

Sukre pillen

Samtidig er WWF bekymret for de andre deler av vedtaket.

Saken fortsetter under annonsen

En del av kompromisset innebærer ifølge VG Nett at det skal være økt fokus på mer oljeutvinning fra de allerede åpnede feltene på norsk sokkel.

Som NTB meldte torsdag, kan økt satsing på oljeutvinning i såkalte modne områder være del av løsningen.

At et område på sokkelen er «modent» innebærer at det har vært boret brønner, skutt seismikk og gjort funn tidligere. Områdene er godt kartlagt, men inneholder ikke nok olje og gass til å forsvare en selvstendig utbygging.

For å stimulere til leteaktivitet i modne områder har regjeringen derfor innledet en praksis med tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO). Hensikten er å utnytte infrastrukturen som allerede er på plass ved andre oljefelt i området, før disse stenges ned.

– Vi frykter at Stoltenberg vil komme med noe utenfor kysten av Finnmark. Det vil vi kjempe mot, sier Hansson. (©NTB)