– Uforståelig Libya-angrep

Publisert: 5. mai 2011 kl 08.31
Oppdatert: 5. mai 2011 kl 08.30

– Jeg kan ikke slå fast at mandatet alt har glidd ut. Men aksjonen som rammet Gaddafis familie virker uforståelig ut fra mandatet. Det er veldig vanskelig å forstå at barnebarna til Gaddafi skal være en del av denne krigen, sier SV-toppen til NTB.

Han understreker at han fremdeles slutter opp om norsk deltakelse, men legger til at utviklingen den siste tiden gir grunn til bekymring.

– Vi må slå ring om kjernen i mandatet, nemlig beskyttelsen av sivile. Jeg ser at Storbritannia og Frankrike fortsetter å argumentere annerledes enn FN-resolusjonen legger opp til, sier Solhjell.

Ønsker debatt

Det er duket for ny debatt om Libya-engasjementet når landsstyret i SV møtes i Oslo til helgen. Hordaland SV mener Norge må trekke seg ut av den internasjonale operasjonen, og fylkeslaget ser ut til å få støtte fra flere av landsstyrets medlemmer.

Økende motstand mot Libya-krigen i SV

– Selvsagt blir det debatt om Libya på vårt landsstyremøte. Vi er partiet som tar den debatten, noe alle andre partier også burde gjøre, sier Solhjell.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener alle som seriøst har tenkt gjennom konsekvensene av norsk militær deltakelse i Libya må ha innsett at operasjonen kan bli langvarig og at sivile kan bli drept.

– Men det er viktig å få fram at Norge presser på for å få til en politisk løsning på konflikten. Vi skal hegne om mandatet og stille klare krav til hvilke aksjoner vi er med på, sier han.

Kontinuerlig vurdering

Ifølge Solhjell må Norge «kontinuerlig vurdere» sin støtte til NATO-operasjonen, men foreløpig mener han det er rett å bli værende.

– Det er opplagt at det fortsatt er behov for å beskytte sivile. Men jeg har hele tiden vært klar over at vi gikk inn på en svært vanskelig beslutning med mange dilemmaer, sier han.

NATO avviser at angrepet var rettet mot Gadaffis familie, men forklarer at huset ble angrepet fordi det var en kommandosentral for hæren.

– Angrepet var en del av NATOs samlede strategi for å forstyrre og ødelegge kommandoen over og kontrollen med de styrkene som har angrepet sivile, heter det i en uttalelse.

Saken fortsetter under annonsen

– Bombet Gaddafi

Kilder knyttet til de norske kampflyavdelingene opplyser til Aftenposten at det var norske F-16-fly som forrige helg bombet Muammar Gaddafis residens.

– Ja, det var vi som gjorde det, sier kildene til avisen.

Norske fly var også ute på oppdrag sist helg, men forsvarskildene avviser at det norske bomber som raserte bygningen der Gaddafis sønn Saif al-Arab oppholdt seg. Sønnen og tre av hans barn skal ha blitt drept i dette angrepet. Gaddafi og kona var selv i huset som ble bombet, men begge slapp uskadd fra angrepet.

– Norge har fløyet 275 av 1.950 oppdrag som har til hensikt å ta ut bakkemål i Libya, skriver Faremo i et innlegg i Aftenposten onsdag.

Onsdag samles NATO-landenes militære sjefer i Brussel til et todagersmøte for å diskutere militæraksjonen i Libya. Foran møtet slo Frankrikes utenriksminister Alain Juppé fast at målet med militærangrepene ikke er å ta livet av Muammar Gaddafi, men å svekke den libyske lederen.

– Vi angriper militære mål i Tripoli, sa Alain Juppé til fransk radio onsdag morgen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Saken fortsetter under annonsen

Aksjonen er inne i sin sjuende uke, og Italia etterlyser en tidsfrist for når den skal være avsluttet. Ifølge Juppé vil den i høyden vare i noen måneder til. (©NTB)