Samfunn

– Det er en æressak for meg at barnevernsbarna de blir sett og hørt, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

400 nye stillinger til barnevernet

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) har fordelt de 400 nye stillingene han lovet barnevernet i statsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er det største løftet for barnevernet på 20 år. De siste årene har økningen i stillinger vært 3 prosent i gjennomsnitt. I år vil økningen være på 12 prosent, sier Lysbakken til NTB.

Mandag var han tilbake på jobb etter fire måneders pappapermisjon, og det er ikke tilfeldig at den første nyheten han presenterer handler om barnevernet.

– Det står øverst på arbeidslista. Disse ungene har ingen sterke velgergrupper eller interesseorganisasjoner i ryggen. Det er en æressak for meg at de blir sett og hørt, sier han.

– Stort behov

I statsbudsjettet i fjor kunngjorde regjeringen at den ville sette av øremerkede midler til nye barnevernsstillinger. Kommunene søkte i utgangspunktet om 674 stillinger, et tall som senere ble redusert til 664.

–400 stillinger er det antallet ansatte vi mener det er mulig å rekruttere i løpet av et år. Det at kommunene har søkt om flere stillinger viser at behovet for å ansette flere er stort, sier han.

93 prosent av kommunene søkte, men bare 81 prosent fikk tilsagn til stillinger eller midler til kompetanseheving. Oslo, Akershus og Hordaland er fylkene som får flest nye barnevernsansatte.

– Stadig flere barn kommer i kontakt med barnevernet, og det har også vært en voldsom økning i antallet bekymringsmeldinger, sier Lysbakken.

Han tror økningen skyldes at barnevernet i kommunene er blitt flinkere til å avdekke flere saker, og ikke at andelen barn som opplever omsorgssvikt har økt.

– Kommunene har gjort en veldig god jobb i mange år, men de har ikke hatt ressurser til å øke bemanningen. Derfor valgte vi å øremerke penger til dette formålet, sier han.

Stortingsmelding

En egen tavle ved statsrådens skrivebord minner ham om løftet om et bedre barnevern. Første skritt er flere ansatte, deretter skal han vurdere behovet for endringer i selve organiseringen.

– Vi vil komme tilbake til hvordan barnevernet bør organiseres i en egen melding til Stortinget, sier Lysbakken.

Stortingsmeldingen vil komme i løpet av høsten 2012. Allerede er to grupper i gang med å vurdere ulike sider ved norsk barnevernstjeneste. Et eget barnevernspanel under ledelse av Helen Bjørnøy skal gå grundig inn i saken, og levere rapport i september.

Et annet utvalg, under ledelse av psykolog Magne Raundalen, skal avgi rapport 1. februar 2012. Utvalget skal se nærmere på det såkalte biologiske prinsipp, som regulerer forholdet mellom barn og biologiske foreldre i barnevernssaker. (©NTB)

Powered by Labrador CMS