Samfunn

– Jeg er usikker på hvor mye makt og innflytelse Per Olaf Lundteigen har i eget parti, sier Tore Hagebakken (Ap).

Ap-topp: – Lundteigen er i et annet solsystem

Sp-politiker Per Olaf Lundteigens frontalangrep på statsminister Jens Stoltenberg møter forundring i Arbeiderpartiet.

Publisert Sist oppdatert

– Han og jeg er i hvert vårt solsystem når det gjelder oppfatningen av statsministeren, sier Arbeiderpartiets Tore Hagebakken til NTB.

Ap-representanten som er nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, har fått i oppgave å kommentere Lundteigens utspill i Aftenposten på vegne av partiet. I avisen anklages Stoltenberg og Ap for dobbeltmoral og desinformasjon i sykehusdebatten.

Går i strupen på Jens

– Jeg må tilstå at jeg er overrasket over utspillet, men politikere har forskjellige atferdsmønstre. Jeg er dessuten usikker på hvor mye makt og innflytelse Per Olaf Lundteigen har i eget parti, sier Hagebakken.

Han kjenner seg ikke igjen i Sp-veteranens beskrivelser, men blir ikke «slått i bakken» av det Lundteigen sier.

– Det er ikke et forbilledlig framstøt fra en regjeringspartner, men jeg er en romslig kar og Arbeiderpartiet er et romslig parti, sier han.

– Noe er feil

Lundteigen valgte tirsdag ettermiddag overfor NTB å kommentere saken ytterligere. Han mener styringsmodellen ikke fungerer.

– Det tvinger seg fram krav om folkevalgt styring av sykehusene. Det tar lengre tid i Arbeiderpartiet enn hos andre partier for å forstå at noe er feil med styringsmodellen. Dette handler om hva slags lokalsykehus folk skal tilbys. Senterpartiets linje er at det skal være breddekompetanse på sykehusene hvor to av tre pasienter blir behandlet, og det skal være tilbud i akutt indremedisin, akutt kirurgi, anestesi, røntgen og laboratorietjenester. Det er uhyre viktig for å rekruttere og utdanne fagfolk, sier Lundteigen.

– Ikke over

Lundteigens innspill i sykehusdebatten kommer uka etter at partileder Liv Signe Navarsete mistet besinnelsen under en diskusjon som lokalsykehusene.

Men der Navarsete tok tak i en sykehusaktivist, går Lundteigen lenger opp på rangstigen. Han rettet via Aftenposten tirsdag skytset mot statsminister Jens Stoltenberg, og sier det blir mer og mer krevende for Sp å sitte i regjering.

– Det er svært krevende. Dette gjør at tilliten svekkes for hvert år, sier Lundteigen til Aftenposten.

Han avviser at konflikten om lokalsykehusene vil roe seg, slik Stoltenberg og Ap-sekretær Raymond Johansen antydet i helgen. Skylden for sentraliseringsiveren gir han statsministeren selv.

– Hoveddrivkraften er Jens Stoltenberg. Men når hans standpunkt møter folkeviljen, vil han lære at hans kalde, økonomiske resonnement ikke er i samsvar med hva folk opplever som trygghet, sier Lundteigen.

Han mener Ap bedriver dobbeltmoral ved at helseministeren i møter med helseforetakene gir signaler som leder til at lokalsykehusene ribbes.

– Det skjer i det skjulte, og man må være innsider for å forstå rekkevidden av de faglige formuleringene. Dette foregår samtidig med at regjeringserklæringen gir inntrykk av at lokalsykehusene skal sikres og utvikles, sier Sp-politikeren.

– Gode prognoser

I Aftenposten-intervjuet avviser Lundteigen å kommentere påstanden om at Sp kan komme til å bryte ut av regjeringen som følge av sykehuskrangelen.

Etter Navarsetes utbrudd i forrige uke, sa Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum til NTB at det aldri hadde vært noe tema å gå ut av regjeringen på sykehussaken. Tvert imot tok han regjeringens sykehuspolitikk kraftig i forsvar.

I Ap-kretser ble Lundteigens utspill mye diskutert tirsdag, men Tore Hagebakken tror ikke regjeringssamarbeidet står på spill.

– For å bruke et par passende metaforer: Det er ikke bra for helsa å bekymre seg for mye. Prognosene er gode for regjeringssamarbeidet framover, sier han.

Ap-representanten sier hele regjeringen står bak kursen som er staket ut for sykehusene. (©NTB)

Powered by Labrador CMS