Samfunn

Åpner kappløp om Barentshavet

Arbeiderpartiet har gått med på å vente med Lofoten mot å legge maksimalt trykk på det østlige Barentshavet.

Publisert Sist oppdatert

I kompromisset som ligger bak regjeringens nei til konsekvensutredning av oljeboring i områdene utenfor Lofoten, understrekes det ifølge VG i forvaltningsplanen at det mest lovende feltet, Norland VI, allerede er ferdig konsekvensutredet. Det gjør at det her vil ta kort tid å sette i gang virksomhet.

Dernest er det viktig for Arbeiderpartiet at regjeringen raskt setter i gang undersøkelser i det østlige Barentshavet, så snart det russiske parlamentet Dumaen godkjenner delelinjeavtalen i mai.

Bred innhenting

Dessuten har Ap fått gjennomslag for et krav om å overføre deler av innhentingen av kunnskap fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet, ifølge VG.

Også NRK sitter på opplysninger om overføring av ansvar, og melder at Miljøverndepartementet, Næringsdepartementet og Fiskeri- og Kystdepartementet vil få medansvar for deler av kunnskapsinnhentingen. Ved å gjøre kunnskapsinnhentingen så bred som mulig, vil den bli svært lik en fullverdig konsekvensutredning. Dermed vil et utredningsarbeid kunne gå raskere når det eventuelt ville bli aktuelt.

– Maks et års forsinkelse

Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland peker på denne muligheten i et intervju med Nationen, og anslår at ved en slik prosess vil den formelle prosessen for å åpne boring kunne gjennomføres på kort tid.

– Vi snakker om mellom et halvt og ett år ekstra, ikke mer, sier Barlindhaug, som også er styreleder i oljeselskapet North Energy.

Ikke endelig

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Oljeindustriens Landsforening (OLF) sier til NRK at et nei til konsekvensutredning ikke er det samme som et endelig nei til oljeboring.

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet, men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben. (©NTB)

Powered by Labrador CMS