Samfunn

Beholdt godbitene i egen pensjonsordning

Da regjeringen skulle gjøre endringer i stortingspensjonen ble resultatet minimale endringer i gullpensjonen.

Publisert Sist oppdatert

Lovforslaget om ny pensjonsordning kom i 2010, etter en større offentlig debatt om det som mange oppfattet som altfor gunstige vilkår . Forslaget om å endre hovedinnholdet ble droppet. Det er fortsatt full pensjon etter 6 år som statsråd og 12 år som stortingsrepresentant.De større endringene har ennå ikke blitt vedtatt.

- Dette har tatt altfor lang tid fra regjeringen. Det har gjort saken enda vanskeligere for oss, sier Stortinget visepresident, Per- Kristian Foss (H) til Dagens Næringsliv.

Utsatt i to år

Pensjonsekspert og tidligere medlem av utvalget som skulle se på pensjonsendringene, jurist Alexandra Plahte er ovverasket at endringene ikke er trådt i kraft.

- I utvalget foreslå vi det vi mente var riktig tidspunkt for avvikling av de gamle ordningene: høsten 2009, sier Plahte til Dagens Næringsliv.

Lovavdelingen i Justisdepartementet mener det nå er for sent å la loven virke fra 2009, da dette bryter med loven om at et vedtak ikke skal ha tilbakevirkende kraft.

Strid om når endringene skal gjelde fra

Sommel med iverksetting vil sannsynligvis føre til at en endring trår senere i kraft, kanskje i løpet av året. Forvarsminister Grete Faremo, som overtok saken fordi arbeidsminister Hanne Bjurstrøm var inhabil, da hun selv ville bli påvirket av vedtaket, sier til Dagens Næringsliv at en lovproposisjon til Stortinget burde bli klar om et par uker.

Per-Kristian Foss mener det må være mulig å la pensjonsendringen tre i kraft fra 1. januar 2011, altså etter et nytt vedtak, uten å bryte Grunnlovens bestemmelser.

-Ja, jeg mener det lar seg forsvare etter Grunnloven, sier Foss, som føyer til at forslaget har vært kjent lenge og behandlet i regjeringen.

- Der sitter Sigbjørn Johnsen som til og med ledet utvalget den nye loven bygger på, sier han.

Powered by Labrador CMS