Samfunn

Dagens nyheter

Sliter du med å holde deg oppdatert på nyhetsbildet hver morgen? Bjørn R. Jensen gir deg her oppsummering av nyhetene onsdag morgen

Publisert Sist oppdatert

Verdiskaping
I debatten på hvilke områder verdiskapingen skjer, er det ett område som skiller seg ut: Ran, drap, rus og menneskehandel er med på å skape verdier i Norge, skriver NRK. Verdiene skapes der politiet eller advokaten hører hjemme, og fengslene er lokalisert – i form av økte lønnskostnader eller inntekter til de som jobber i med slike saker.

Opptur
For bemanningsbransjen ble 2009 et kriseår, men nå ser situasjonen lysere ut, skriver Finansavisen. Etter betydelig omsetningssvikt og underskudd tjener bransjen penger igjen. Blant nye markeder noen av selskapene har satset på er kontor og administrasjon, mens etterspørselen etter pedagoger og innen lager og logistikk er økende nå.

Nedtur
Like godt går det ikke for norske arkitekter. Inntekter og overskudd i de store norske arkitektkontorene er kraftig redusert og arbeidsledigheten blant arkitekter er høy – syv prosent, skriver Dagens Næringsliv. Regnskapene til 37 norske arkitektkontorer med omsetning på over ti millioner kroner, viser at overskudd før skatt falt med 47 prosent.

Rikdom
Når SAS-sjef Mats Jansson går av har han fått 53 millioner kroner i lønn, bonus og pensjon for jobben med å kutte kostnader i selskapet gjennom fire år, skriver Finansavisen. SAS har i hans ledertid tapt om lag 9,4 milliarder kroner, mens aksjekursen har falt 92 prosent siden toppåret. Han mener selv at SAS nå har en bærekraftig, økonomisk plattform å stå på.

Skatter
Ikke før har Arbeiderpartiet lagt en gryende skattedebatt død, så åpner SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen for en skattedebatt før stortingsvalget i 2013, skriver Dagsavisen. Eldrebølgen er hennes argument for dette – det vil si å øke skattene i neste periode. Samtidig må hun innrømme at dette ikke er en populær sak hos noen.

Svarteliste
I går ble det kjent at mange kommuner bruke millioner kroner for å bli kvitt sine rådmenn. I dag skriver VG at mange av disse kommunene i tillegg er svartelistet: De står på den såkalte Robek-listen til departementet. Blant dem er Haugesund, Hemnes, Bremanger, Nordkapp, Lødingen og Osterøy – sistnevnte med 30 millioner i underskudd.

Kostbart
Presset på regjeringen i kraftlinjesaken har virket. Nå skal sjøkabel utredes igjen. Men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) truer i VG med at sjøkabel gir en høyere pris å betale, både i form av dyrere nettleie for alle strømkunder her i landet, men også forurensing fra gasskraftverkene vil vare lenger enn ved bruk av luftkabel.

Krisemøte
Franchisetakere i ICA og Rimi klager på dårlig lønnsomhet, skriver Finansavisen. Flere av dem mener de ikke kan betale sine leverandører fordi butikkene mener de har store summer utestående fra ICA Norge. Det skal være bonuser og rabatter som ikke er utbetalt. Nå samles de til et ekstraordinært krisemøte.

Powered by Labrador CMS