Samfunn

Dagens nyheter

Sliter du med å holde deg oppdatert på nyhetsbildet hver morgen? Bjørn R. Jensen gir deg her oppsummering av nyhetene tirsdag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Er steinrik igjen
Godt salg av naturstein larvikitt var en av årsakene til at Mille-Marie Treschows selskap Treschow Fritzøe Holding fikk overskudd på 23 millioner kroner fjor – mot minus 45 i 2008. Også interessene i byggevarekjeden Byggmakker kastet godt av seg, skriver E24. Treschow skal være god for en formue på om lag 2 milliarder kroner, skrev bladet Kapital i fjor høst.

Skjenkestopp
Regjeringen foreslår at alle landets utesteder skal stoppe skjenkingen klokken 02, mot klokken 03 i dag, skriver Aftenposten. Mens utelivsnæringen har reagert kraftig har 20 av landets 50 største kommuner allerede strammet inn skjenketidene. Men ingen kan si noe sikkert om effekten – som skulle være færre voldsepisoder – for her spriker erfaringene.

Proteksjonisme
Telenors datterselskap i Thailand, Dtac, kan bli rammet av at myndighetene i landet misliker at utlendinger tar styringen i landets telekomselskaper, skriver E24. Den norske toppsjefen Tore Johnsen og to norske styremedlemmer i selskapet risikerer nå å bli kastet ut av landet. Dtac har 19 millioner kunder og en markedsandel på om lag 30 prosent.

Lei soloutspill
Deler av Arbeiderpartiet er lei av egenmarkeringer fra Sv og Sp i Regjeringen – men ingen vil stå fram med offentlig kritikk, skriver Aftenposten, som har snakket med mange av partiets sentrale politikere. Sist nå er det utspillene omkring kraftlinjene i Hardanger, hvor SV har gitt Sp skylden for regjeringens vedtak, mens Sp samtidig åpner for å gjøre helomvending.

Catch-28
Uutgrunnelige lover og regler kan også vise seg nyttige her i landet – for eksempel for å påvise at det er feil å bygge luftspenn i naturskjønne Hardanger. Sivilombudsmann Arne Fliflet mener kraftlinjevedtaket kan bryte mot Grunnlovens paragraf 28, skriver Dagsavisen, som igjen mener dette kan være halmstrået Ap og Sp trenger for å foreta en snuoperasjon i denne saken.

Fet sluttpakke
Upopulære rådmenn får både med seg gode attester og fete sluttpakker og kompensasjoner når de blir vraket, skriver VG. Mellom 2005 og 2010 har minst 21 rådmenn måtte gå av ulike grunner. En av dem kostet kommunen 5,7 millioner kroner i vederlag, andre fikk kommunen til å kjøpe huset sitt. Noen oppnådde også å få nye stillinger i kommunen.

Uryddig bransje
Renholdsbransjen fremstår som så uryddig at stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha opprettet en innsatsgruppe for å rydde opp i den. Til Dagbladet sier han at han også ønsker en offentlig godkjenningsordning, slik LO og NHO ber om, slik at useriøse aktører kan tas. Partene i arbeidslivet har uttalt bekymring for kriminaliseringen i renholdsbransjen.

På sperregrensen
SV vaker rundt sperregrensen i en ny meningsmåling. Spørsmålet er om det lønner seg for partiet å fortsette i regjeringen, skriver Klassekampen. Valgforsker Anders Todal Jenssen mener kraftlinjesaken viser hvor ubetydelig SV er og råder partiet til å vise at det finnes en grense for regjeringssamarbeidet og at det finnes vedtak de ikke kan være med på.

Powered by Labrador CMS