Samfunn

Dagens Nyheter

Sliter du med å holde deg oppdatert på nyhetsbildet hver morgen? Bjørn R. Jensen gir deg her oppsummering av nyhetene torsdag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Supermann
Styreleder Fritz Schur i SAS mener Mats Janssons etterfølger som konsernsjef må ha følgende egenskaper: En bred forståelse for økonomi og kostnadsstrukturer, kunne samarbeide med fagforeninger, og kunne både markedsføring og produksjon, skriver Dagens Næringsliv. Den nye sjefens oppgaver blir å skaffe ny kapital, fornye flyflåten og fortsatt kutte kostnader.

Konkurs
To ganger milliardær Atle Brynestad er konkurs med 400 millioner kroner i gjeld med selskapene CG Holding, Briksdalen eiendom og Nordic Blue, skriver Finansavisen. Konkursen kommer ett et halvt år med gjeldsforhandlinger. Kravene er på 1,2 millioner kroner, men i Brynestad-systemet heter det at over 800 millioner kroner av dette er interne krav.

Dobbeltmoral
Selv om antirusorganisasjonen Actis er sterkt kritiske til aggressive bingoautomater har medlemsorganisasjonene deres tjent minst seks millioner kroner på slike automater de to siste årene etter at private spilleautomatmarkedet forsvant, skriver Vårt Land. Partilag av Ap – som innførte forbudet – har fortsatt inntekter fra slike maskiner, samt partilag av Venstre.

Lav profil
Mens Naturvernforbundet har gjort felles sak med motstanderne av kraftlinjene i Hardanger, Har både Bellona og Natur og Ungdom holdt en lav profil i saken, skriver Klassekampen. Landskapsvern er ingen kjernesak for oss, heter det fra Bellona, mens Natur og Ungdom viser til at dette er en komplisert sak i forhold til både fornybar energi og naturmangfold.

Lite grønne
Kommunaldepartementet lansert i 2007 Grønne Energikommuner, men etter det har ingenting skjedd, skriver Aftenposten. 22 kommuner ble med for å bli klimafyrtårn og en inspirasjon for andre. I evalueringen heter det at prosjektet bærer preg av at to statsråder har fått en idé som ikke er grundig diskutert hverken innad i regjeringen eller med kommunene.

Svarteper
Hvem var egentlig pådriver for kraftmaster gjennom Hardanger? Aftenposten skriver at Senterpartiet har stått hardere på for luftspenn i stedet for sjøkabel enn hva som har vært kjent tidligere. Kilder i regjeringsapparatet hevder at Sp-leder Liv Signe Navarsete skal ha vurdert å gå ut av regjeringen om SV fikk viljen sin med å utredning av en sjøkabel.

Monstermåling
Velgerne rømmer de rød-grønne, viser Dagens Næringslivs partibarometer. Nå er de tre partiene 20 mandater fra flertall i Stortinget. Det er igjen blått flertall. Men kommentator Kjetil B. Alstadheim sier i sin kommentar at det ikke er nok for opposisjonen å fråtse i misnøye med regjeringen. De må ha et troverdig alternativ selv – og det mangler fortsatt.

Krever svar
Høyre-leder Erna Solberg krever svar fra justisminister Knut Storberget (Ap) om bemanningen i politiet, skriver VG. Det er forskjellen i oppfatning mellom regjeringen og Politiets Fellesforbund som er årsaken til spørsmålene – blant annet om politidistrikt må redusere bemanningen, bemanningsprognoser og antallet nye stillinger.

Powered by Labrador CMS