Samfunn

Dagens Nyheter

Sliter du med å holde deg oppdatert på nyhetsbildet hver morgen? Bjørn R. Jensen gir deg her oppsumering av nyhetene mandag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Halvparten uskikket
Halvparten av dem som søker jobb ved norske bedrifter er ikke kvalifisert for stillingen viser en undersøkelse StepStone har gjort. Admin. dir. Bjørn Z. Ekelund i Human Factors mener at mange bedrifter har overdreven tro på hvor gode jobbsøkere de kan forvente – men også at mange jobbsøkere bare slenger ut et snøre for å se om en arbeidsgiver biter på.

Tilbake til virkeligheten
Universiteter og Høyskoler har fjernet seg for mye fra det samfunnet de skal fungere i for å opprettholde sin faglige uavhengighet, sier BI-rektor Colbjørnsen i en kronikk i Dagens Næringsliv. Han mener presset mer kommer fra utdanningsbyråkratiet og akademia selv, enn fra det kompetansebaserte næringslivet som trenger utdannelsene for å skape verdiene.

Tilbake i rampelyset
Etter diverse nedturer er Idar Vollvik tilbake i rampelyset, skriver Dagbladet, og viser til mobilselskapet Ludo og de mulighetene som skal ligge der til en enorm økning i antallet kunder. Han vil ikke si hvilket selskap han skal kjøpe kundemassen fra, men bekrefter at det vil doble abonnementstallet – som i øyeblikket er på 70 000.

Gikk med millioner
HPs ex-konsernsjef Mark Hurd, som måtte gå etter et såkalt ”personlig forhold til en underleverandør” kan ha få med seg om lag 200 millioner kroner i fallskjerm til tross for at han påførte selskapet et tap på om lag 60 milliarder kroner i markedsverdi. Finansdirektør Cathie Lesjak tar over som konsernsjef, skriver Finansavisen.

Et helblått flertall
Høyre og Fremskrittspartiet har rent flertall i Stortinget etter både Nationens nye partibarometer og Nordfaktas måling for Klassekampen. Mens Frp-leder Siv Jensen sier det uttrykker et sterkt ønske blant velgerne om et regjeringsskifte, synes Høyre-leder Erna Solberg det spesielt er en kjempeinspirasjon inn mot kommunevalget.

Greit med status quo
Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Ap) er fornøyd med at 59 prosent av de spurte i Nationens distriktsbarometer er fornøyd med norske kommuner som de er. Historiker Yngve Flo ved Rokkansenteret i Bergen tror heller ikke at det vil skje noen frivillig prosess med kommunesammenslåing, men at det vil kreve maktbruk, skriver Nationen.

Trenger friske milliarder
Det trengs ti milliarder kroner for å kunne fusjonere Rikshospitalet/Radiumhospitalet, Ullevål og Aker sykehus – og deres 20 000 ansatte – til å bli Oslo Universitetssykehus, sier sykehussjef Siri Hatlen til Dagens Næringsliv. Pengene trengs for å gjennomføre alle faser av fusjonen, men til nå har staten ikke gitt noen løfter om ekstra midler til noen del av fusjonen.

Et kortsiktig fokus
En kombinasjon av sjøkabel, jordkabel og luftlinje er både teknisk mulig, samfunnsøkonomisk riktig og miljømessig nødvendig, skriver admin. dir. i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen i en kronikk i Dagbladet om kraftlinjesaken i Hardanger. Han mener et kortsiktig fokus på statens utgifter ikke kan være det overordnede i en slik viktig sak.

Kuvending på gang
Senterpartiet åpner for å kunne snu i kraftlinjesaken i Hardanger om det kommer ny informasjon i forhold til å skulle verne området for mastene og luftspennet – men slike opplysninger har ennå ikke kommet, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til VG. Statsminister Hordalandspolitikere skal ellers møte statsminister Jens Stoltenberg i Oslo i morgen.

Powered by Labrador CMS