Samfunn

Endret begrunnelse

Stoltenberg I-regjeringen ville ha oljefond til å styrke norsk økonomis vekstevne. Stoltenberg II til barnehager og barnevern. Sentralbanksjef Øystein Olsen mener å ha merket en endring.

Publisert Sist oppdatert

– Det er mindre vekt nå på det som kalles strukturelle tiltak og det som gir vekst på lengre sikt, sier Olsen, som var ekspedisjonssjef i Finansdepartementet da stortingsmeldingen om handlingsregelen i oljefondet – Statens pensjonsfond utland – ble skrevet, skriver Dagens Næringsliv.

– Man kan godt havne på det syn at alt gir vekst, og følgelig er det ikke mulig å skille mellom pengebruken i det hele tatt. Men da er ordlyden annerledes nå enn den var i 2001, fortsetter han. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er ikke enig.

– Vi følger handlingsregelen. Når det gjelder sammensetningen, investerer vi betydelig i formål som fremmer veksten i norsk økonomi. Vi har investert betydelig i samferdsel. Forskningsbevilgningene har økt og vi har videreført de skattelettene vi gikk god for gjennom skatteforliket i 2004, sier han, men vil ikke tolke sentralbanksjefens utspill.

Powered by Labrador CMS