Samfunn

Faremo refser motstanderne av HV-nedleggelse

Motstanderne av at Heimevernets spesialstyrke blir nedlagt er preget av kald krig-tenkning. De må heve blikket og se det store bildet, ifølge forsvarsminister Grete Faremo.

Publisert Sist oppdatert

Både kritikken motstanderne legger for dagen og den forsvarsstrukturen de ønsker å beholde, gikk ut på dato sammen med den kalde krigen for 20 år siden, mener forsvarsminister Grete Faremo (Ap). Forsvaret må gjennom store omstillinger for å stå best mulig rustet overfor et moderne trusselbilde. Da må man heve seg over skjebnen til enkeltavdelinger i Heimevernet, mener hun.

– Vi trenger en informert forsvarsdebatt for å kunne ta de store grepene. En del av disse grepene handler om bortfall av oppgaver, sier Faremo til NTB

Hun tok opp kritikken mot nedleggelsen av Heimevernets spesialstyrke HV-016 da hun holdt forsvarsministerens årlige foredrag for Oslo Militære Samfund mandag kveld. Det globale trusselbildet har gjennomgått fundamentale endringer etter at den kalde krigen ebbet ut, og fortsatt er ikke det norske Forsvaret skreddersydd for en ny virkelighet, mener Faremo.

Kald krig-tenkning

– Kald krig-tankegangen satt fast i mange til langt ut på 2000-tallet, og vi får fortsatt påminnelser om at den fremdeles eksisterer. Deler av motstanden mot nedleggelsen av HV-016 illustrerer dette, sa hun i foredraget.

Så å si hele spesialstyrken – 120 medlemmer, tilsvarende 94 prosent av soldatene – gikk mandag til kollektiv oppsigelse i protest. Vedtaket om nedleggelse ble tatt i september i fjor og ble begrunnet med at styrkens oppdrag ble ivaretatt av andre deler av Forsvaret.

– Den forsvarspolitiske debatten ser igjen ut til å være redusert til en ren kronekamp, ispedd noen opphetede diskusjoner om organisering av Heimevernet på troppsnivå og om hvilke pansrede kjøretøy Forsvaret skal velge, sa hun i talen.

Varsler nedleggelser

Dagens Forsvar er slankere, mer fleksibelt og mobilt enn sin forgjenger. Antall soldater er redusert fra 320.000 til 215.000 soldater siden 1992. Nå varsler forsvarsministeren at hun vil ta store og trolig smertefulle grep også om Luftforsvaret.

Dagens basestruktur – med åtte fly- og luftforsvarsstasjoner, to skole- og tre helikopteravdelinger – er for stor og for dårlig tilpasset morgendagens behov, mener hun. Det betyr mest sannsynlig nedleggelser.

– Dagens struktur er et produkt av historien og den er uforholdsmessig dyr å drifte. I forbindelse med innfasingen av de nye kampflyene er det naturlig at vi ser på dette i en bredere sammenheng og kommer fram til hva som er en hensiktsmessig basestruktur, sier Faremo. (©NTB)

Powered by Labrador CMS