Samfunn

Økonomen Paul Krugman ønsker høyere inflasjon i hele eurosonen for å fart på økonomien.

Har liten tro på eurosystemet

– Euroen er definitivt i fare, sier Paul Krugman til Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

Paul Krugman mener eurosonen har alle problemene som man hadde med det feilslåtte Bretton Woods systemet, som var basert på en gullstandard. Systemet brøt endelig sammen i 1971.

Eurosonen er et system uten sikkerhetsventiler, mener Kruger.

Paul Krugman er professor i samfunnsøkonomi ved Princeton, nobelprisvinner i økonomi, og en markant økonomisk kommentator i USA. Krugman har vært sterkt kritisk til Obams økonomiske politikk, da han mener Obama mangler lederskap til å få gjennomført de nødvendige reformene.

Vil ha mer pengebruk

Krugman er keynesianer og dermed sterk motstander av markedsliberalistiske tanker og laissez faire i økonomien. Som den britiske økonomen John Maynard Keynes, mener han at det er nødvendig med større offentlig stimulans for å holde hjulene i økonomien i gang. Krugman er kritisk til den europeiske sentralbankens fremgangsmåte, og kritiserer frykten for inflasjon.

Krugman ønsker høyere inflasjon i hele eurosonen for å fart på økonomien. Krugman får støtte av nobelprisvinner Joseph Stiglitz, tidligere kjent blant annet for sin kritikk av globaliseringen som fant sted i forkant av finanskrisen

I dag skal den tyske nasjonalforsamlingen stemme over forslaget om å gi nye 440 milliarder til redningsfondet EFSF (European Financial Stability Facility). Dette er for i første omgang redde den greske økonomien.

– Det er ikke nok, sier Stiglitz, som tidligere har uttalt at Hellas bør ut av eurosonen.

Powered by Labrador CMS