Heiberg: – Kina avventer offisielle norske reaksjoner

Publisert: 4. november 2010 kl 09.32
Oppdatert: 4. november 2010 kl 09.26

– Jeg har forklart at kongehusets og regjeringens tilstedeværelse er en mal som alltid har vært brukt og som det nok ikke kommer på tale å endre, og det tror jeg de har forstått, sa Heiberg til NRK onsdag kveld.

Men han føyde til at kinesiske myndigheter gjerne så at noen fra det offisielle Norge ikke møtte til seremonien. Selv ville han ikke gått dersom han hadde fått en invitasjon.

– Bedt om å si dette

På spørsmål om kinesiske ledere har bedt ham om å formidle dette budskapet i Norge, svarte Heiberg bekreftende. Han fortalte at han jevnlig reiser til Kina og har kontakter helt til topps i det politiske hierarkiet.

– De har bedt meg nevne dette for å avdempe reaksjoner, og det sa jeg meg villig til. Hvorvidt det kan bli langvarige reaksjoner, tør jeg ikke svare på, men jeg har forstått at de tar dette meget alvorlig og langt alvorligere enn jeg først skjønte, sa han.

Han tror norske bedrifter vil kunne lide som følge av fredspristildelingen, og at kineserne vil kunne finne andre muligheter enn aktuelle norske bedrifter.

– Men de vil vente med å treffe avgjørelser inntil de ser hva som skjer 10. desember.

Saken fortsetter under annonsen

– Feil tidspunkt

Heiberg har også tidligere sagt at han mener tildelingen av Nobels fredspris til den fengslede opposisjonelle Liu Xiaobo var en feil tildeling på det nåværende tidspunkt.

– Når man reiser rundt i landet, merker man at folk er stolte over landet sitt og at de mener utviklingen er riktig. Liu Xiaobo ble dømt etter kinesisk lov og de føler at kritikken fra Vesten er et slag i ansiktet, sa Heiberg. (©NTB)

Relaterte saker:

Gerhard Heiberg kritisk til fredspristildelingen

Fredsprisforvirrede kapitalister