Samfunn

Heroinforslag splitter blokkene

Både regjeringspartiene og opposisjonen er splittet i synet på heroinbasert behandling av rusmisbrukere.

Publisert Sist oppdatert

Mens stemningen er avventende i SV og Arbeiderpartiet, sier Senterpartiets Kjersti Toppe blankt nei.

– For meg er det helt ulogisk å definere et sterkt avhengighetsskapende, ulovlig rusmiddel med høy gateverdi som medisin. Jeg vil ikke at leger skal erklære noen som så håpløst oppgitt at de skal få heroin som medisin, sier hun.

– Vi er åpne for å diskutere dette forslaget. Tiden er ikke inne for å konkludere nå, sier SVs helsepolitiske talsmann Geir-Ketil Hansen til NTB.

– Jeg vil ha en åpen og fordomsfri debatt om dette spørsmålet. Verken jeg eller regjeringen har konkludert, og rapporten skal nå ut på høring, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Avventer

Et regjeringsoppnevnt utvalg under ledelse av Thorvald Stoltenberg la onsdag fram sin rapport med 22 konkrete forslag til hvordan de tyngste rusmisbrukerne bedre kan hjelpes. Om 21 av 22 forslag hersker full enighet, mens fem av ni utvalgsmedlemmer sikrer flertall for det mest omstridte forslaget, nemlig innføringen av et forsøksprosjekt med heroinbehandling av rusmisbrukere som ikke har hatt nytte av ordinær substitusjonsbehandling med for eksempel Subutex og metadon.

På borgerlig side vanker det ros til utvalget på de fleste punkter, men partiene er splittet i synet på heroinbasert behandling. Venstre har programfestet ønsket om en slik forsøksordning, mens Kristelig Folkeparti og Høyre går kraftig imot. Frp har ennå ikke bestemt seg.

– Heroinassistert behandling er et tilbud som vi trenger i Norge, og vi trenger det for de rusavhengige som resten av behandlingsapparatet ikke virker for, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Skuffet

– Stoltenberg-utvalget presenterer en rekke gode og helhetlige forslag, men dessverre brister anbefalingen på ett grunnleggende punkt. Heroin på resept fortrenger behandlingstiltak som kan få rusavhengige ut av rus, og er derfor et bomskudd, sier Laila Dåvøy, helsepolitisk talskvinne i KrF.

Hun får støtte av Høyres Bent Høie, leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Jeg er både overrasket og skuffet over at et flertall i utvalget foreslår å gi rusavhengige heroin. Det de trenger, er behandling og et rehabiliteringstilbud som henger sammen, sier han. – Dette vil ikke være et tilbud til de mest slitne og ressursvake. Behovet for hyppig utdeling av heroin gjør det nemlig krevende for mange tungt belastede rusavhengige å følge opp, legger Høie til.

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann Per Arne Olsen er personlig enig med Høie og Dåvøy, men vil ikke forskuttere partiets syn. Utvalgsmedlem og Frp-høvding Carl I. Hagen var på flertallets linje i spørsmålet om heroinbehandling.

– Dette er omtrent det eneste forslaget vi trenger debatt på, sier Olsen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS