Annonse
jens_ulltveit_m.jpg

Høyre får milliardærrefs

Vil ha nasjonal eiendomsskatt

Ulltveit-Moe, som selv er en av Høyres største økonomiske bidragsytere, mener at det ikke vil skje noe før Høyre går med på en nasjonal eiendomsskatt.

Han mener Høyre må være villig til å kompromisse med Arbeiderpartiet når det gjelder skattlegging. Han mener her at innføring av en nasjonal eiendomsskatt, fremfor formuesskatt,er nøkkelen til en løsning.Det skriver Klassekampen fredag.

-Det er viktig at "fatcats" som meg betaler skatt. Eiendommer har den fordel at de er umilige å både flytte og skjule , sier Ulltveit Moe til Klassekampen.

Høyres finanspolitiker Gunnar Gunnersen mener det er risikosport å inngå kompromiss med Ap. Han frykter at dersom Høyre går inn for nasjonal eiendomsskatt, så vil det bli mer skattlegging og en fare for at formuesskatten likevel består.

Civita-forslag får motbør

Ulltveit-Moe er også initiativtaker til høyresidens tenketank Civita. Civita kom nylig med en ny rapport med tittelen "Skattereform for arbeid og økt velstand". Forslagene som frontes av Civita-økonom Villeman Vinje er å senke inntekstssakten og fjerne formuesskatten. Det vil Civita finansiere gjennom å fjerne rentefradraget på boliglån. Det vil føre til at det blir dyrere å låne penger for å kjøpe bolig. Det vil stabilisere økningen i eiendomsprisene mener Vinje, men forslaget har ikke uventet møtt stor motstand. Ikke minst for folk i etableringsfasen er det vanskelig å forsvare et slikt forslag.

E24-redaktør Per Valberokk mener forslaget ikke har en sjanse:

-For å si det med amerikanerne: Dette forslaget har ikke en snøballs sjanse i helvete. Idet du sier at du skal fjerne eiendomsskatten og samtidig ta fra folk rentefradraget, har du tapt politisk, sier Valebrokk, som peker på at flere av landets rikeste ikke betaler noen annen skatt en formuesskatten.

 

Annonse
Annonse