Høyre snur i transportpolitikken

Publisert: 13. april 2011 kl 08.37
Oppdatert: 13. april 2011 kl 08.27

Prognosene fram til 2030 viser at befolkningen i Norges fire storbyområder – Stor-Oslo, Bergensregionen, Stavanger-regionen og Trondheimsregionen – vil øke med 30–40 prosent.

Høyre-leder Erna Solberg mener det ikke er noen vei utenom, og snur derfor nå opp ned på Høyres kollektivpolitikk, skriver Aftenposten.

– Dette er så dramatisk at vi må tenke helt nytt. Trengselsutfordringen fram mot 2030 er så enorm i storbyene at antall kollektive reiser rett og slett må økes betydelig. Dette kan ikke løses med mer vei, bare med mer bane, tog, sykkel og bruk av føttene, sier Solberg, som legger fram Høyres helt nye kollektivpolitikk på en pressekonferanse onsdag.

Partiet vil bruke 50 milliarder til kollektivsatsing i de fire storbyregionene. Kollektivtransport skal også få egen post på statsbudsjettet, som jernbaneutbyggingen hadde for hundre år siden. Solberg erkjenner at Høyres nye kollektivpolitikk, som skal bankes gjennom på landsmøtet i mai, ikke minner mye om tradisjonell høyrepolitikk.

– Jeg er enig i at Høyre tidligere har hatt et veifokus. Dette er en dramatisk, ny politikk, men det skyldes at vi tar innover oss utviklingen. Vi må være i forkant, sier hun. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen