Samfunn

Høyre-topp ber lokalpolitikere se på Sp-penger

Høyre-politiker Per-Kristian Foss mener at lokalpolitikere i Troms er de rette til å vurdere om det skjedde noe ulovlig da to kraftselskaper ga penger til Senterpartiet.

Publisert Sist oppdatert

Senterpartiet mottok i fjor til sammen 700.000 kroner fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms kraft i forbindelse med valgkampen. De to selskapene er offentlig eid.

Ifølge partifinansieringsloven har ikke politiske partier lov til å ta imot støtte fra offentlig eide selskaper. Partiet betalte i ettertid pengene tilbake.

– Det mest naturlige vil være om de folkevalgte i Troms får gjort en gransking ettersom Troms kraft både har brutt loven om partifinansiering og opptrådt i strid med sine egne hjemmesider som sier at de bare gir til lokale og politisk nøytrale forhold. Dette er en pinlig sak for Senterpartiet, og de bør sørge for at fylkeslagene deres er opplyste og at slikt ikke gjentar seg, sier Foss til Nationen.

Frp-representant Øyvind Korsberg vil be regjeringen om å nedsette et uavhengig utvalg som skal granske saken.

KrF-politiker Hans Olav Syvertsen mener også at saken er alvorlig, men han mener påtalemyndigheten må se på den, ikke politikerne.

Valgforsker Frank Aarebrot mener heller ikke at gransking er det som skal til. Han mener imidlertid at Senterpartiet på sitt landsmøte på Lillestrøm fredag bør bruke anledningen til å foreta endringer i partiledelsen.

– Vi ser hvordan KrF har klart å få en viss dynamikk ved å ha to yngre ledere rundt Dagfinn Høybråten. For eksempel kunne Sp vurdere en mer sexy nestleder enn Lars Peder Brekk, sier Aarebrot. (©NTB)

Powered by Labrador CMS