Samfunn

Killengreen tar ansvaret – men visste ingenting

Politidirektør Ingelin Killengreen tar på seg ansvaret for at ingen i politisk ledelse fikk kjennskap til USAs overvåkingsvirksomhet, men sier hun selv heller ikke visste noe.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er ansvarlig for alt som skjer i politiet, uavhengig av om jeg er kjent med beslutninger som tas eller om disse blir varslet, sier politidirektør Ingelin Killengreen til TV 2.

Egen rapport

Politidirektøren fastholder at hun ikke hadde kjennskap til irregulær virksomhet ved ambassaden eller til den spesielle overvåkingsgruppen SDU som ble etablert med tidligere ansatte i politiet og forsvaret.

I materialet fra politiet, som justisminister Knut Storberget (Ap) la fram i Stortinget onsdag, går det fram at politiet hadde møter med representanter fra USAs ambassade i 2007 og at informasjon fra møtet ble oversendt Utenriksdepartementet for at departementet skulle vurdere om SDUs overvåking var uakseptabel.

– Jeg har også skrevet egenrapport om dette, og i den rapporten fremgår det at jeg ikke har hatt noen kunnskap om irregulær virksomhet eller oppbygging av en slik enhet, sier Killengreen til Aftenposten.no.

Erfarne politifolk

Hun forklarer mangelen på rapportering oppover i systemet med at det var erfarne politifolk i Oslo politidistrikt, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet som hadde et internt arbeid.

– De har ikke funnet grunn til å rapportere saken videre, og jeg har ikke noe grunnlag til å kritisere den vurderingen de gjorde den gangen med utgangspunktet i de opplysningene de hadde, sier Killengreen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS