Samfunn

Soldater fra HV-016 under en øvelse i Oslo. Nå vil forsvarsminister Grete Faremo legge ned spesialstyrken.

Krever forklaring om HV-nedleggelse

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) må forklare seg om nedleggelsen av Heimevernets spesialavdeling HV-016. Det krever lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Publisert Sist oppdatert

Også fra sitt eget parti får statsråden kritikk, melder NRK.

– Det er helt umulig at Forsvarets ledelse legger ned HV-016 og reduserer innsatsstyrken uten at dette blir politisk behandlet. Dette er heller ikke lagt fram for Arbeiderpartiet eller regjeringspartiene, sier stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap). Hun krever at statsråden stopper nedleggelsen.

Ifølge offiserer i spesialstyrken vil Norges evne til å bekjempe terror bli kraftig svekket om enheten legges ned.

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), krever at Faremo forklarer seg for Stortinget.

– Alle slike saker har potensielt alvorlige konsekvenser, men jeg vil ikke spekulere i det nå. Jeg er bare interessert i å få en redegjørelse for Stortinget og en diskusjon med statsråden, sier Eriksen Søreide.

Forsvarsministeren har ikke ønsket å kommentere saken. Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) sier imidlertid til NRK at statsråden ikke har hatt noen opplysningsplikt overfor Stortinget i denne saken og grunngir det med at avgjørelsen ikke har vært politisk, men er tatt av forsvarssjefen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS