Samfunn

– En norsk fregatt vil ikke løse piratproblemet, men vil bedre sikkerheten for sjøfolkene, sier Peter N. Myhre.

Krever fregatt til Adenbukta så raskt som mulig

Høyre og Fremskrittspartiet sammen med Rederiforbundet krever en norsk fregatt til Adenbukta så snart som mulig. Men regjeringen har ikke bestemt seg.

Publisert Sist oppdatert

– En norsk fregatt vil ikke løse piratproblemet, men vil bedre sikkerheten for sjøfolkene, sier Peter N. Myhre (Frp).

Partiet vil onsdag foreslå at Norge så raskt som mulig sender en fregatt for å bedre sikkerheten for sjøfolk. Myhre viser til at regjeringen tidligere har signalisert at det først i 2012 kan bli aktuelt å sende en fregatt til Adenbukta igjen.

– Alle store skipsfartsnasjoner deltar med marinefartøy med unntak av Norge. Det er usolidarisk, sier han.

Ifølge Myhre er skip fra EU, USA, Kina, India, Russland og Japan til stede for å bekjempe piratvirksomheten.

– Grundig gjennomgang

– Vi vil om kort tid ta en beslutning om et regelverk for å bevæpne skip, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han mener at det er nødvendig med en grundig gjennomgang av hva slags bevæpning det kan komme til å dreie seg om.

– Det er viktig å finne den riktige måten å gjøre det på. Det er ikke gitt at kraftig bevæpning øker sikkerheten, sa Støre.

Han gjorde det klart at piratvirksomheten er et problem som først og fremst må finne sin løsning på land i Somalia, og understreket betydningen av internasjonalt samarbeid for å få slutt på virksomheten, inkludert rettslige tiltak for å få piratene straffeforfulgt og dømt.

Spørsmålet kom tirsdag opp i Stortingets utenriksdebatt. Utenriksministeren sa at Norge har hatt et militært nærvær i området og kan komme til å få det igjen. I perioden fra august 2009 til februar 2010 deltok Norge med fregatten «Fridtjof Nansen».

– Haster

Høyre mener situasjonen norske mannskaper og handelsfartøy møter er ekstraordinær.

– Så lenge statene ikke følger opp sitt internasjonale ansvar godt nok, ser vi at det kan være nødvendig for fartøyene å bevæpne seg, sier næringspolitisk talsmann Svein Flåtten (H).

Derfor haster det mer enn noen gang med å avklare hvilke regler som skal gjelde for bevæpning av norske skip, mener han, og legger til at regjeringen har sviktet sitt ansvar.

– Det norske fraværet i Adenbukta reflekterer den tynne bemanningen regjeringen har valgt for de nye fregattene, som gjør at vi har fem fregatter, men per i dag ikke en eneste tilgjengelig for internasjonale oppdrag. Dette er uholdbart, sier Flåtten.

Internasjonalt samarbeid er svaret på det økende problemet med piratvirksomhet, mener Norges Rederiforbund, som også krever at Norge må bidra med styrkebidrag i Indiahavet så raskt som mulig. Men forbundet tar avstand fra utspillet til skipsreder Jacob Stolt-Nielsen i Dagens Næringsliv, hvor han går inn for å henrette pirater.

– Vi kan ikke møte lovløshet med lovløshet. Rederiforbundet vil møte den kriminelle virksomheten som piratvirksomheten jo er, med rettsstatens virkemidler, sier viseadministrerende direktør Jørgen Vatne i Norges Rederiforbund. (©NTB) (©NTB)

Powered by Labrador CMS