Annonse
barn.jpg

KrF: Barnehagene skal ikke løse foreldres tidsklemme

KrF vil også ha retningslinjer for å forhindre kvelds- og nattåpne barnehager

Forslagene ble behandlet i Stortinget mandag, men oppnådde bare partiets egne stemmer. Det ble heller ikke flertall for et forslag fra Fremskrittspartiet om å legge til rette for døgnåpne og fleksible barnehager, «tilpasset den moderne familie».

Venstre forsøkte seg med en mellomløsning uten å nå fram. Partiet foreslo at det skal utarbeides retningslinjer slik at barnehager som ønsker fleksible åpningstider blir pålagt regler om maksimal oppholdstid.

– Unger har også rettigheter

Alle partier, bortsett fra KrF, viste til at de fleste barn oppholder seg kortere tid i barnehagen enn den avtalte oppholdstiden. Bare 19 prosent av barna er i barnehagen i 42 timer eller mer i uka. De slo fast at dette viser at foreldre er i stand til å finne gode løsninger som sikrer barnas behov og familiens fleksibilitet.

– Unger er også individer med rettigheter. Mener de rødgrønne virkelig at arbeidsmiljøloven kan fjernes fordi det går bra for de fleste, spurte partiets talsmann Øyvind Håbrekke.

KrFs talere hevdet at lange åpningstider vil føre til økt press på foreldre om lengre arbeidsdager fra arbeidsgivere,

– Ved våre forslag får foreldre et godt forhandlingskort med arbeidsgiver, fremholdt han.

Overrasket Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) var overrasket over KrFs innfallsvinkel der barnehageopphold blir sammenlignet med en arbeidsplass for voksne. Hun trakk også fram de problemene maksimal oppholdstid vil føre til for mange enslige forsørgere.

– Ingen foreldre ønsker at barna skal oppholde seg lengre enn nødvendig i barnehage. Derfor kan vi trygt gi foreldre mer fleksibilitet og større valgfrihet. At Stortinget skal innføre et slags stemplingsur, er å gå for langt, sa Linda Hofstad Helleland (H). (©NTB)

Annonse
Annonse