Annonse
elisabeth_realf.jpg

Kritisk til bankenes sparepropaganda

Daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen er meget kritisk til norske bankers generelle spareråd. Hun mener de bevisst unngår å fortelle kundene om den mest lønnsomme spareformen av alle.

- Bankene anbefaler gjerne kundene sine å opprette spareavtaler, og sette pengene sine inn i ulike typer fond eller bankenes egne innskuddsprodukter, fremfor å betale ned gjeld. Ofte er det bankene, ikke kundene, som tjener mest på slik sparing, sier Realfsen til NA24.

Betal ned gjelda først

Ifølge Realfsen vil det for folk med lån så nær som alltid lønne seg å betale ned på gjelden sin i stedet, skriver NA24.

- Dette gir jo bankene mindre fortjeneste enn om folk både kjøper både gjeld og investeringsprodukter av dem. Jeg antar at dette er grunnen til at de sjelden anbefaler folk å spare gjennom å betale avdrag. Folk må derfor være aktive selv, og stå hardt på at de ønsker å spare ved å nedbetale gjeld, sier Realfsen.

-Snakk med oss om sparing, ikke gjeld

Hun viser til DNBs velkjente og prisbelønte kampanje med George Clooney i en av rollene.

- Kampanjens navn var «Snakk med oss om sparing», men den var jo selvsagt laget for bankens markedsførte «spareprodukter». Det ble neppe snakket mye om ekstraordinær nedbetaling av gjeld, sier Realfsen som understreker at dette kun er ett eksempel. Hun viser til at verken DnB, Nordea eller Fokus Bank– landets tre største banker - nevner avdrag som sparealternativ på sine temasider på nett om sparing.

- DNB er langt ifra alene om å underselge avdrag i det norske markedet. Jeg har ennå tilgode å se en norsk bank annonsere for avdrag som den lønnsomme sparingen den faktisk er, sier Realfsen.

Avviser kritikken

- Dette er en unyansert og urettferdig kritikk. Vårt inntrykk er at bankene er opptatt av at kundene har en gjeldsgrad som de kan leve godt med på kort og lang sikt, det være seg om lånerenten skulle stige og/eller boligprisen falle. I mange tilfeller innebærer det å anbefale raskest mulig nedbetaling av lånet, sier sjef for bank- og kapitalmarked i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO),  Rolf Mæhle til NA24.

Ifølge Mæhle har FNO og flere banker gitt klart uttrykk for at nedbetaling av gjeld er en fornuftig måte å spare på.

- Dette gjelder spesielt for kunder med høy gjeldsgrad og lav risikovilje. Ved å redusere gjeldsgraden øker sannsynligheten for å få bankens laveste boligrente, samtidig som risikoen i privatøkonomien reduseres, sier Mæhle.

Annonse
Annonse