Samfunn

LO-forbund krever konsekvensutredning

SV og venstresiden i Arbeiderpartiet vil ikke ha oljeboring utenfor Troms og Nordland, men industriforbundene i LO protesterer. Der i gården er det arbeidsplasser og ikke vern som er det viktigste hensynet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg protesterer, og det på vegne av utrolig mange Ap-velgere. Jeg er helt sikker på at om de går inn i valgkampen med dette, så vil Ap gjøre et dårlig valg, tordner leder i LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, til Klassekampen.

Han krever at regjeringen snart må ta stilling – uansett om dette vil føre til regjeringskrise eller ikke.

Saken er blitt et betydelig problem for de rødgrønne. SV setter alt inn på å stoppe en såkalt konsekvensutredning, som juridisk sett er et krav for eventuelt å kunne dele ut boretillatelser senere. De blåblå har på sin side sagt at noe av det første de vil gjøre dersom de vinner valget i 2013 er å sette i gang en slik prosess dersom den nåværende regjeringen ikke har bestilt konsekvensutredningen før den tid.

Sandes forbund organiserer oljearbeiderne, og disse har naturlig nok en helt annen interesse i saken enn vernetilhengerne.

– Vårt utgangspunkt er at norsk olje- og gasspolitikk må bygge på en ambisjon om at petroleumsforekomstene skal utnyttes. SV er i utgangspunktet mot oljeboring. Men å legge SVs forslag til grunn skaper usikkerhet om politikken som skal føres i nord. Og det skaper usikkerhet for de nær 250.000 som er avhengige av langsiktig næringspolitikk på feltet sier forbundets nestleder Hans-Christian Gabrielsen, også han til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS