Samfunn

Knut Aarbakke i Akademikerne

Mener småkommuner truer demokratiet

Småkommuner strever med rekruttering av fagfolk og er derfor en fare for demokratiet, mener leder Knut Aarbakke i Akademikerne.

Publisert Sist oppdatert

De minste kommunene mangler gode fagmiljø og er lite attraktive for fagfolk med høy utdannelse, viser undersøkelser gjort av fagforeningen Akademikerne. Dette er en fare for demokratiet, hevder foreningens leder Knut Aarbakke, ifølge NRK.

– Hvis ikke kommunene klarer å levere de gode tjenestene, er det fare for at vi får en rekyl. Storsamfunnet må ta over viktige oppgaver, og da blir det mye større avstand mellom befolkning og beslutningstaker, sier Aarbakke.

Barneombud Reidar Hjermann mener små fagmiljø er et problem for rettssikkerheten. Han tror større enheter er bedre rustet til å tiltrekke seg gode fagfolk.

– Når man har veldig små kommuner, så blir også tjenestetilbudet lite robust. Barneverntjenesten består som oftest av kun en person, eller en person i en deltidsstilling, sier Hjermann.

I Stortingets spørretime onsdag hevdet Høyres Jan Tore Sanner at samhandlingsreformen er i ferd med å gå dukken fordi regjeringen ikke vil gripe inn og slå sammen små kommuner. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) svarte at det i dag er uaktuelt å bruke tvang i kommunesammenslåinger. Stoltenberg mener reformen kan gjennomføres med dagens kommunestruktur. (©NTB)

Powered by Labrador CMS