Samfunn

Navarsete: Fylkene får mer ansvar for boligutbygging

I den nye boligmeldingen skal regjeringen gi fylkene i oppgave å koordinere boligbyggingen, varsler kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Publisert Sist oppdatert

Kommunene har i dag ansvar for arealforvaltning og boligplanlegging. Fylkeskommunen skal få oppgaven med å koordinere boligutbyggingen, skriver Nationen.

– I dag har vi samordnet nasjonale planer for blant annet samferdsel, men ikke for boligbygging. Dermed ser man ikke helheten i behovene i regionen. Det vil vi endre på i boligmeldingen. vi vil at fylkeskommunen i større grad skal få i oppgave å fordele og styre utbyggingen. Det kan sikre bedre utnytting av arealene, sa Navarsete på jordvernkonferansen «Truet jord 2013» i Oslo torsdag.

Regjeringen skal utarbeide nye statlige planretningslinjer der det skal legges vekt på å ta hensyn til matjord, naturressurser og transport, opplyser Navarsete til avisen.

Norges Bondelag mener Navarsetes plan er et steg i riktig retning, men ikke nok. Matjord må få sterkere juridisk vern, mener generalsekretær Per Skorge.

I Høyre faller ikke Navarsetes strategi i god jord. Stortingsrepresentant Michael Tetzschner, som sitter i kommunalkomiteen på Stortinget, mener ikke at fylkene bør få en slik oppgave i fanget.

– Jeg synes det er en dårlig idé å gi fylkene en slik rolle. Fylkene mangler politisk legitimitet og er et svakt organ for en slik samordning, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS