Samfunn

– Reelt sett kommer vil trolig til å få en bedre velferdsstat. Norge er svært godt rustet til å møte utfordringene, sier forskningsleder Roger Bjørnstad ved Statistisk Sentralbyrå.

Nordmenn ser pessimistisk på velferden

Mange nordmenn ser svart på fremtiden for velferdsstaten, viser en undersøkelse NHO har fått gjennomført. Men det er ingen grunn til pessimisme, mener Statistisk Sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

I forkant av sin årskonferanse som arrangeres i morgen onsdag har NHO fått laget en undersøkelse som viser at fire av ti nordmenn tror at dagens velferdsordninger vil bli trappet ned. Likeledes frykter nesten like mange, grovt regnet 1 av 3, at velferden trues av «unnalurere» som svindler til seg goder eller snyter på skatten.

Den viktigste medisinen, mener NHO, er å få flere i jobb.

– Eldrebølgen, trygdebølgen og migrasjonsbølgen innebærer at velferdsordningene våre ikke lar seg finansiere i fremtiden uten at langt flere kommer i arbeid. Regnestykket går ikke opp, sier Kristin Skogen Lund, president i NHO.

Forskningsleder Roger Bjørnstad ved Statistisk Sentralbyrå sier imidlertid til Aftenposten at NHO er i overkant pessimistiske.

– Reelt sett kommer vil trolig til å få en bedre velferdsstat. Norge er svært godt rustet til å møte utfordringene. Vi har få utenfor arbeidslivet, en godt utdannet befolkning, et produktivt næringsliv og tilgang til verdifulle råvarer. Spørsmålet er først og fremst om standardforbedringene i offentlig sektor kan holde tritt med veksten i hva man kan kjøpe seg i privat sektor, mener han.

Powered by Labrador CMS