Ny kinesisk møteutsettelse

Publisert: 30. november 2010 kl 09.11
Oppdatert: 30. november 2010 kl 09.07

Norge og Kina har i lengre tid jobbet med å få på plass en handelsavtale, og lenge så det ut som om Norge ville bli det første europeiske landet som skulle få dette til.

Men etter årets tildeling av Nobels fredspris er forhandlingsklimaet blitt iskaldt.

Nå har Kina utsatt den niende forhandlingsrunden som skulle finne sted rundt nyttår, skriver Aftenposten. En ny dato er ikke fastsatt.

Kineserne har meldt at det er «behov for mer tid til interne konsultasjoner før et nytt møtetidspunkt kan fastesettes», heter det fra Nærings- og handelsdepartementet.

– Selv om ingen av partene vil si at det er fredsprisen som er årsak til utsettelsen, ligger det i kortene, sier Henning Kristoffersen, tidligere direktør for internasjonale relasjoner ved Handelshøyskolen BI.

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) ønsker ikke å si om han tror det er fredsprisutdelingen som er årsaken til den nye utsettelsen.

– Jeg ser ingen grunn til å spekulere på det, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

En handelsavtale mellom Norge og Kina vil bety en kraftig reduksjon av tollsatsene på en rekke eksportvarer, ikke minst på sjømat. Markedet i Kina er det viktigste i Asia for norske sjømatleverandører. (©NTB)