Nyhetsbildet mandag morgen

Publisert: 23. august 2010 kl 09.37
Oppdatert: 23. august 2010 kl 09.06


Gallionsfigur
Med daværende landslagssjef Åge Hareide som ansikt utad hadde Kron ambisjoner om å bli det nye Acta, skriver Finansavisen. Men nå er selskapet konkurs og bobestyreren mener blant andre Hareide skal være delaktig i ulovlige uttak fra selskapet, unndragelse av millionbeløpet fra inntektsbeskatning, og planlagt skatteunndragelse for ytterligere noen millioner kroner.

I et uføre
Utstrakt bruk av uføretrygd – vekst på 30 % det siste tiåret – dekker over at sykefraværet er mye høyere enn statistikkene viser, mener Frischsenteret, skriver Aftenposten. Rapporten deres slår hull på den vanlige forestillingen om at veksten i det norske langtidsfraværet skyldes at sysselsettingen har økt og at flere har kommet i arbeid, mener forskerne.

Høyre om
Trond Giske (Ap) har beveget seg fra partiets venstreside til høyresiden etter at han ble næringsminister – en vending også Einar Førde (Ap) gjorde, på 80-tallet, sier statsviter Trond Nordby i Aftenposten, og legger til at Giske ser ut til å klare å bygge seg en posisjon, men at han ikke lenger er så tydelig på hva som er politisk korrekt i forhold til partiet.

En tillitssak
Den norske velferdsmodellen er basert på tillit, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) i forhold til at ansatte kan ta ut 131 fraværsdager utover ferie og helgefri, skriver Dagbladet Admin. dir. Tom Bolstad i Bedriftsforbundet sier systemet misbrukes og at mange steder regnes legitimt og at man ansees for dum om man ikke tar ut disse dagene.

Mot boikott
Petter Stordalens nye hotell i Stavanger er nesten uten ansatte – bare innleide. Han mener dette peker mot fremtidens konsepter hvor hotellet selv ikke driver alle tilbudene, skriver VG. LO mener derimot han splitter opp hotelldriften for å kvitte seg med ansvar, men at mat og renhold – som ISS nå driver – er en naturlig del av hotells drift. Nå truer LO med boikott.

Troverdighet
Skal KrF fortsette å kreve at partiets tillitsvalgte er bekjennende kristne, eller skal det for fremtiden holde at de vil jobbe for en kristendemokratisk ideolog. Til Vårt Land blir det både advart mot å fjerne paragrafen – for da blir velgerne usikre på det bibelske verdigrunnlaget – eller om en fjerning i stedet vil gjøre at partiet vil favne flere velgere.

Glade lakser
De tre tidligere fiskeriministrene Svein Ludvigsen (H), Peter Angelsen (Sp) og Bjarne Mørk-Eidem (Ap) vil ha mer oppdrett langs kysten, skriver Dagens Næringsliv. De synes lakselussakene er hysteri og at norsk laks er rimelig og interessen for den både stor og økende – liksom matbehovet i verden – og bør føre til at næringen derfor bør fortsette å vokse.

Saken fortsetter under annonsen