Nyhetsbildet onsdag

Publisert: 25. august 2010 kl 09.07
Oppdatert: 25. august 2010 kl 09.31


Tjener millioner
Mens Rema-kjøpmenn håver inn millionfortjenester, møttes medlemmene i Ica-kjøpmenns franchiseforening (Nif) tidligere denne måneden til krisemøte der stadig verre økonomi hos kjøpmennene var tema. Ifølge Nif-leder Øivind Dahl kommer franchisekjøpmennene i Ica ut rundt null, mot et snitt på knapt to millioner kroner i året i Rema, skriver Dagens Næringsliv.

Ny hotellkonge
Christian Ringnes blir Nordens nye hotellkonge etter å ha kjøpt Norgani-eiendommene for 8,3 milliarder kroner, skriver Finansavisen. Med Norgani slått sammen med eiendomsselskapet Pandox blir han dobbelt så stor som Olav Thon og fire ganger større enn Petter Stordal målt i antall hotell – og mer om størrelsen måles i antall hotellsenger.

Kongelig rød
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) feirer sin 50 års dag med en privat vennefest på lørdag, hvor kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil være blant de 100 inviterte gjestene, skriver VG. I sommer gikk Støre og han kone på privat pilegrimstur til Nidaros, sammen med kronprinsparet. Parene opplyses å ha vært venner i ti år.

Ombudsmann
Fremskrittspartileder Siv Jensen har ikke greid å være den ombudsmann for folk flest nå, som Carl I. Hagen og John Alvheim var tidligere, skriver VG. Frp faller nå på meningsmålingene og partiet har mistet 100 000 velgere siden valget i fjor. Frps Jan Arild Ellingsen sier Carl og John sto i en særstilling, men at Siv nå viser lederskap.

Riktig farge
Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har ansatt sin partifelle Ellen Rømming som taleskriver i sitt departement, som skal være partipolitisk nøytral og som også må kunne skrive taler for en Frp-statsråd, om det blir aktuelt, skriver VG. Fra departementet heter det at hennes politiske tilhørighet ikke ble tillagt vekt.

Pro et contra
En av tre nordmenn synes John Fredriksens kritikk av norske rammebetingelser er urimelig – men like mange synes den har noe for seg, viser en undersøkelse Infact har gjort for VG. Kvinner er noe mer skeptiske til hans kritikk enn menn, men en av tre ikke visste om kritikken. To av tre spurte syntes uansett det er synd at han flagger ut sine skip.

Klimaprisen
Monstermaster er prisen for å elektrifisere olje- og gassfelt, skriver Dagbladet. Det er norsk oljeindustri og norske klimakrav som vil føre til slike mater over hele landet. Strømmen som skal erstatte gassen må føres fram – og skal vind, småkraft og andre, fornybare kraftkilder for et titall Terrawatt inn i systemet, må det master til.

Saken fortsetter under annonsen

Svinger pisken
Aps partisekretær Raymond Johansen har liten sans for at tre partilag i Hardanger legger ned, og kaller det organisatorisk uryddig. Han advarer ulydige lokallag og sier til Klassekampen at det ikke finnes noen organisasjonspraksis å nedlegge verv og at ingen må regne med å få oppfylt sine krav ved å oppføre seg uryddig på den måten.

Må bruke tvang
Stortinget må bruke tvang for å få slått sammen flere kommuner, mener NHO-sjef John G. Bernander, og mener sammenslåinger er avgjørende for effektivitet og for næringslivet, skriver Dagens Næringsliv. Stortinget må ikke abdisere fra deres fordømte rolle – nemlig å sikre den forvaltning av landet som gir best mulig resultat, sier Bernander.