Samfunn

Risikerer utestengelse fra anbudsrunder

Samferdselsdepartementet ønsker skjerpet konkurranse om veivedlikehold. Selskaper som tas for ulovlig prissamarbeid, kan risikere å bli utestengt fra anbudsrunder.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg må selvsagt ta alle mulige forbehold om resultatene av Konkurransetilsynets etterforskning. Men dersom den viser at det har vært ulovlig prissamarbeid, må vi vurdere om selskapene det gjelder skal utelukkes fra framtidige anbudsrunder, sier statssekretær Lars Erik Bartnes (Sp) i Samferdselsdepartementet til NTB.

Både Veidekke og NCC, de to selskapene som nå etterforskes for ulovlig prissamarbeid, er blant de største aktørene på dette markedet.

– Ja, en utestengelse er et meget dramatisk virkemiddel. Men det vil helt sikkert virke disiplinerende for hele bransjen, sier Bartnes.

Han forteller at departementet er i ferd med å legge om anbuds- og kontraktformene for å få inn flere aktører.

– Bakgrunnen er at vi de siste årene har sett en kraftig prisstigning på driftskontraktene for veivedlikehold, sier Bartnes.

Blant tiltakene er ulike anbuds- og kontraktstørrelser for å få inn både store og små entreprenører.

Utpressingsforsøk

Det var den tidligere asfaltsjefen i Veidekke i Midt-Norge, Odin Kringen, som sa til Dagsrevyen tirsdag at han har drevet ulovlig prissamarbeid med sin største konkurrent NCC. Målet skal ha vært å kontrollere markedet og lure det offentlige for millionbeløp. Veidekke ASA gikk selv til Konkurransetilsynet for å få etterforsket påstander om ulovligheter ved virksomheten i Trøndelag, opplyste selskapet til NRK.

Ifølge en dom i Stjør- og Verdal tingrett fra september i fjor, skjedde dette etter at Kringen hadde forsøkt å presse selskapet for penger. I det som retten omtaler som et utpressingsforsøk, krevde han å få utbetalt 3,7 millioner kroner, i tillegg til gavepensjon, for ikke å varsle både Konkurransetilsynet, Arbeidstilsynet og Vegdirektoratet, skriver adressa.no.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen i Kolo Veidekke anmeldte de også utpressingen til politiet.

– Saken ble henlagt, men i forrige uke omgjorde Statsadvokaten den beslutningen, sier Henriksen til adressa.no.

Kringen fikk sparken fra selskapet, og i rettssaken som fulgte krevde han erstatning og oppreisning for det han mente var ulovlig gjengjeldelse etter varsling. Veidekke ble derimot blankt frifunnet, og Kringen ble dømt til å betale selskapets sakskostnader på 45.000 kroner. Kringen har anket dommen.

Ransakinger

Konkurransetilsynet sier de prioriterer saken høyt. Tilsynet håper å avslutte etterforskningen før sommeren.

– Dette er en svært omfattende sak som vi bruker betydelige ressurser på, sier etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen i Konkurransetilsynet til NTB.

Tilsynet har det siste året gjennomført ransakinger ved flere regionkontorer i Veidekke og NCC, fra Trondheim ned til Bergen, og de har gjennomført en rekke avhør.

Dersom selskapene blir dømt for ulovlig prissamarbeid, kan de vente seg tøffe gebyrer på opptil 10 prosent av selskapets omsetning.

– Det kan også bli aktuelt å koble inn politiet for en etterforskning etter et strafferettslig spor, forteller Stolt-Nielsen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS