Samfunn

72 prosent av listetoppene i kommunene er menn, viser en kartlegging gjort av TV 2. Her Fabian Stang, ordførerkandidat for Høyre i Oslo.

Sju av ti ordførerkandidater er menn

Kjønnsfordelingen vil neppe forandre seg blant landets ordførere etter valget til høsten. Sju av ti listetopper er nemlig menn.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 har gått gjennom alle listene de sju største partiene stiller til høstens kommunevalg. Kartleggingen viser at 72 prosent av listetoppene er menn, mens altså bare 28 prosent av listetoppene i kommunene er kvinner.

– Det gamle ordtaket om at ordføreren er bygdas fremste mann ser ut til å bli stående ved lag også etter kommunevalget, sier valgforsker Hanne Marthe Narud (UiO).

Ikke helt uventet har Fremskrittspartiet dårligst kjønnsbalanse på toppen av listene, mens SV ligger best an. 84 prosent av listetoppene til Frp er menn. Deretter er det et langt sprang til Høyre og Senterpartiet med 74 prosent menn på topp. Venstre har 71 prosent mannlige listetopper, og det samme gjelder Arbeiderpartiet. KrF er nest best på likestilling med 66 prosent menn og 34 prosent kvinner, mens SV har en kvinneandel på 40 prosent på toppen av sine lister, og 60 prosent menn. (©NTB)

Powered by Labrador CMS