Samfunn

Slakter norsk modell

Norske kvinners muligheter til å gjøre karrière, sikre seg toppjobber og få seg bedre betalte jobber ødelegges av familiepolitikken, viser en britisk studie fra London School og Economics.

Publisert Sist oppdatert

Blant annet viser studien at land med dårligere svangerskapsordninger har flere kvinner i toppstillinger, topplederjobber og styrelederposisjoner enn for eksempel i Norge. Økningen i kvinnelig sysselsetting har for det meste kommet gjennom at antallet deltidsstillinger har økt, skriver Aftenposten.

Dessuten har ikke bedre velferdsordninger redusert lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, men snarere opprettholdt dem. Fortsatt bidrar kvinnen med en tredjedel av husholdningenes totalinntekter, og mannen med resten.

– En overambisiøs familiepolitikk er bare med på å opprettholde glasstaket, ikke å fjerne det, sier en av forskerne bak rapporten, Cathrine Hakim, som også mener den avslører mange myter om norske og nordiske likestillingstiltak – i tillegg til at de har feilet.

Blant mytene er at yrkesmessig skille er skadelig, at sosial og økonomisk utvikling og høyere kvinnelig sysselsetting fremmer likestilling og at kvinners tilgang på høyere utdanning forandrer alt. Videre at menn og kvinner er like i forhold til holdninger til karrière, verdier og mål i livet, eller at kvinner foretrekker å tjene til livets opphold selv, og hater økonomisk avhengighet til menn, skriver Aftenposten.

Powered by Labrador CMS