Høyre-leder Erna Solberg presenterte sin bok «Mennesker, ikke milliarder» på en pressekonferanse i Oslo tirsdag formiddag.

Solberg vil knuse bildet av «Kalkulator-Høyre»

Publisert: 23. februar 2011 kl 08.36
Oppdatert: 23. februar 2011 kl 08.11

To dager før Solberg runder 50 år torsdag, debuterer Høyre-lederen som forfatter hos Cappelen Damm.

Et viktig anliggende i boken er å vise at Høyre ikke er et «kaldt» parti som kun er opptatt av systemer, strukturer og økonomiske modeller, sier Solberg.

– I noen år mener jeg at vi i Høyre kanskje gikk oss litt vill. Vi lagde en internkultur hvor vi brukte begreper og ord som skapte avstand til folk flest, og hvor den ironiske, spydige og ovenfra og ned-tonen ble dyrket, forteller Solberg, og innrømmer at hun selv i perioder la seg til den samme sjargongen.

– Det handler om hva som ga mest applaus.

Slåss mot myter

I boken skriver hun om at mange i Høyre ble svært overrasket da en undersøkelse for noen år tilbake viste at et flertall så på Høyre som et parti som var opptatt av å gi skattelettelser til de rike og sultefôre offentlige sektor.

«Bildet velgerne våre hadde av oss, var helt annerledes enn det vi selv trodde vi hadde formidlet av verdier og grunnsyn», skriver Solberg, og forteller at partiet de siste årene har jobbet bevisst med å jobbe mot inntrykket av å være et kaldt kalkulatorparti.

Saken fortsetter under annonsen

– Takhøyden for å argumentere ved å vise til enkeltmennesker og bruke følelser, er en helt annen i Høyre i dag enn hvis du går ti år tilbake i tid, fastslår Solberg.

Krekar

Innvandring og integreringsspørsmål var blant Solbergs kjerneområder i årene som kommunalminister, og er viet flere kapitler i boken, inkludert et helt kapittel om mulla Krekar. Et annet sentralt tema er det Solberg kaller diskusjonen om «ansiktsløse» byråkrater.

– Vi har gjennomført en rekke reformer som har flyttet makt fra politikerne til byråkratiet. Dette gjelder blant annet utlendingsfeltet, fylkesmannens oppgaver og styringen av sykehusene. Dette har skapt en stor avmaktsfølelse lokalt og hos velgerne, mener Solberg, som i boken tar til orde for en tilbakeføring av makt til politikerne.

Lese- og skrivevansker hos voksne, er en annen hjertesak for Solberg. I boken forteller hun hvordan hun selv slet med visuelt betinget dysleksi under skolegangen.

– Jeg mener at voksnes lese- og skrivevansker er en undervurdert grunn til at mange faller ut av arbeidslivet, sier hun.

Motvillig 50-åring

Saken fortsetter under annonsen

Boken blir lansert to dager før Høyre-lederen fyller 50 år. Solberg forteller at hun fremdeles ikke er helt bekvem med tanken.

– Jeg begynner å leve med det. Min mann, som er yngre enn meg, har allerede mobbet meg en stund for å nærme meg 50. Men det er en milepæl, og jeg vet ikke om jeg er helt bekvem med å begynne å tenke på meg selv som 50-åring ennå, innrømmer Solberg overfor NTB.