Solheim må svare for steile rensekrav

Publisert: 31. januar 2011 kl 08.31
Oppdatert: 31. januar 2011 kl 08.08

– Dermed går vi glipp av 500 nye arbeidsplasser, selv om aluminiumsverket ikke ville ha påvirket de globale CO2-utslippene. Det vil nemlig bli bygd uansett – om ikke i Finnmark, så i utlandet, sier Fremskrittspartiets klima- og energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Onsdag utfordrer han miljøvernminister Erik Solheim (SV) til duell om saken i Stortingets spørretime. Han vil vite om regjeringen snur og likevel lemper på kravene om CO2-rensing.

– Eksport av arbeidsplasser

Rødgrønne politikere har flere ganger avvist en særbehandling av den amerikanske aluminiumsprodusenten.

I fjor vår slo stortingsflertallet fast at det ikke skal bygges nye gasskraftverk i Norge uten full CO2-rensing fra dag 1. Samtidig er de eksisterende gasskraftverkene Kårstø og Mongstad fritatt for dette rensekravet inntil videre.

– Resultatet av denne politikken er eksport av industriarbeidsplasser, hevder Solvik-Olsen.

– Problemet er at rensekravene gir Alcoa strengere og mer kostbare rammebetingelser i Norge enn i konkurrentland. Det er et paradoks at Alcoa kan bruke urenset Snøhvit-gass i for eksempel Tyskland, men ikke i Finnmark, fortsetter han.

Saken fortsetter under annonsen

– Spennende

I forrige uke hadde Alcoa-direktør Kai Hegglund et møte med fylkespolitikere i Finnmark. Der avga han løfte om 500 nye arbeidsplasser og 15 milliarder kroner i investeringer dersom Alcoa får bygge et gasskraftverk uten rensing.

– Vi håper politikerne nå kan hjelpe oss til å påvirke sentrale beslutningstakere, sa Hegglund til NRK. Et av argumentene hans er at de globale utslippene minker dersom gassen fra Snøhvit i større grad utnyttes lokalt.

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen har beskrevet Alcoas planer om et aluminiumsverk i Hammerfest som veldig spennende og sagt hun er «uhyre begeistret». Samtidig har hun kontant skutt ned håpet om å omgå rensekravet, i likhet med Senterpartiets Erling Sande, leder i Stortingets energi- og miljøkomité.

– I framtiden vil industriproduksjon med store CO2-utslipp tape til fordel for ren industri. Nå må vi satse på robuste arbeidsplasser, og der har Finnmark store muligheter innenfor fornybar energi, har Sande tidligere uttalt. (©NTB)