Samfunn

Stoltenberg: – Lofoten ikke i bakevja

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser påstander om at Lofoten og Vesterålen blir liggende i en bakevje, mens utviklingen i oljesektoren kommer på sørsiden og nordsiden av det naturskjønne området.

Publisert Sist oppdatert

– Nei, det er jeg helt uenig i. Ved å ikke åpne for konsekvensutredning i denne perioden, tar vi ting skrittvis og kunnskapsbasert, slik vi alltid har gjort. Det betyr en løsning som forener hensynet til fisk, olje og gass, reiseliv, natur og miljø. Det er ikke å havne i bakevja, sier Stoltenberg til NTB.

Lørdag dro han til Bodø for å redegjøre om forvaltningsplanen og møte lokale politikere, lokalt næringsliv, samt tilhengere og motstandere av både den ene og andre løsning.

Godt mottatt

– Jeg ble godt mottatt i alle leire. Det må jo bety at vi har funnet et godt kompromiss. Og selv om Lofoten og Vesterålen skjermes fram til 2013, åpner vi 56 blokker utenfor Nordland allerede fra årsskiftet. Dessuten blir områder i Barentshavet, utenfor Finnmark, på Eggakanten og ved Jan Mayen konsekvensutredet, sier Stoltenberg.

Han legger til at disse områdene er mye større enn dem som er skjermet, og at det er gode utsikter til funn flere steder.

– Vi utlyser nye blokker, starter to konsekvensutredninger og går videre med kunnskapsinnhenting. Det er ikke slik at det blir stillstand selv om Nordland VI og VII og Troms II blir holdt utenfor inntil videre. Det blir mye aktivitet, og det blir helt feil å si at noen kommuner havner i bakevja, sier statsministeren.

Delseier

Venstres nestleder Ola Elvestuen befant seg lørdag på samme hotell som Stoltenberg i Bodø. Han skulle møte partifrender fra Nordland Venstre, og hovedtemaet også for Stortingets minste parti var konsekvensutredning.

– Miljøet har vunnet en delseier, men det er en høyst midlertidig sådan, fram til 2013. Omkampen er allerede i gang, advarer Elvestuen.

Han mener det nå påligger miljøpartiene Venstre, KrF og en ny borgerlig regjering i 2013 å sørge for varig vern av de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Venstre frykter at kunnskapsinnhenting vil gjøre det lettere å åpne områdene for full konsekvensutredning og påfølgende petroleumsvirksomhet i neste stortingsperiode.

Elvestuen føler seg utrygg på hva Høyre og Frp vil gjøre og minner de to om at miljøinteressene nå har vunnet to runder, første gang under Bondevik-II-regjeringen og nå under Stoltenberg.

– Et varig vern er det eneste som kan sikrer kommende generasjoner unike naturopplevelser og fiskeressurser, sier Elvestuen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS