Annonse
krf_ledere.jpg

SV og KrF under sperregrensen i hver sin måling

Videre sender velgerne Venstre under sperregrensen i den ene målingen, og fram til tilsynelatende trygg posisjon i den andre.

Ap er landets største parti i en av målingene, mens Høyre er landets største i den andre. Begge målinger gir et blå-blått flertall for Høyre og Frp med til sammen 92 mandater.

Sprik for SV

Størst er spriket for SV. I Norstats måling for NRK faller partiet hele 1,9 prosentpoeng til en oppslutning på 3,9 prosent. Det er den laveste oppslutningen om SV på 13 år. Men i målingen som Opinion har gjort for Avisenes nyhetsbyrå (ANB), har SV størst fremgang av alle partiene. Oppslutningen stiger med 1,2 prosentpoeng til 6,8 prosent.

Om fallet i NRK-målingen sier SVs nestleder og parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell at han tror den reelle oppslutningen er høyere. Han viser til at SV har hatt et gjennomsnitt på alle meningsmålinger den siste måneden på 5,5 prosent.

KrF sliter

KrF har vært under sperregrensen på flere meningsmålinger den siste tiden, og synker også under 4-tallet i ANBs måling etter et fall på 0,9 prosentpoeng til 3,8 prosent. I NRK-målingen går KrF fram 0,4 prosentpoeng og får støtte fra 4,8 prosent av velgerne.

I begge tilfeller er det lavere enn hva partiledelsen har ambisjoner om, slår nestleder Dagrun Eriksen fast.

– KrF har større ambisjoner enn dette. Men det er naturlig at når et parti er gjennom en slik grunnleggende diskusjon som vi har, så setter folk seg litt på gjerdet og avventer hva KrF-prosjektet blir, sier hun til NRK.

Blå-blått flertall

Begge målingene viser at Høyre og Frp har et flertall av velgerne bak seg, med en oppslutning som til sammen ville gitt 92 mandater på Stortinget. Det er sju representanter over det som trengs for å sikre et flertall.

Frp går fram i begge målingene til en oppslutning på 23,6 prosent (+0,7) i NRK og 22,8 prosent (+0,9) hos ANB. Høyre er likevel klart størst av de to, med en oppslutning på 28,1 prosent (+0,1) i ANB-målingen og 26,3 prosent (-1,8) hos NRK.

Ap tar fra SV

Arbeiderpartiet kan glede seg over en fremgang på 2,1 prosentpoeng til 29,7 prosent i NRK-målingene. Her viser bakgrunnstallene at Ap får et solid tilsig av velgere fra SV.

I ANB-målingen har Ap derimot tilbakegang med 0,6 prosentpoeng, til 25,2 prosent. Det betyr at Høyre fortsatt er landets største parti i ANBs velgerunivers.

For den rødgrønne regjeringspartneren Senterpartiet er bevegelsene små, og partiet holder seg så vidt over sperregrensen i begge målinger med en oppslutning på henholdsvis 5,1 (+0,5) hos NRK og 4,3 (-0,4) hos ANB.

Venstre over og under

Venstre vaker under eller like over sperregrensen på de fleste meningsmålingene for tida, og bildet er ikke endret med torsdagens to målinger. Partiet er under i NRK-målingen etter et fall på 0,9 prosentpoeng til 3,6 prosents oppslutning, og på tryggere grunn med 5,3 prosent oppslutning etter en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng i ANB-målingen.

 

 

Annonse
Annonse